Κόσμος

24 Φεβρουαρίου 2022 – 24 Φεβρουαρίου 2023: Οι στιγμές ορόσημο του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας χρόνος πόλεμο στην Ουκρανία. Οι σημαντικότερες στιγμές 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την έγκριση του για την έναρξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής επίθεσης της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εισβάλοντας στην Ουκρανία.

Ένας πόλεμος, που μέχρι τώρα έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και κατεστραμμένες υποδομές. Ένας πόλεμος που δημιούργησε πολυποίκιλες κρίσεις που δοκιμάζουν την παγκόσμια κοινότητα. Από την επισιτιστική κρίση, έως την ενεργειακή κι από την παγκόσμια ανασφάλεια στη δημιουργία ενός νέου πολυπολικού κόσμου.

Ας θυμηθούμε τις πιο σημαντικές στιγμές:

Φεβρουάριος 2022

24 Φεβρουαρίου 2022: Η Ρωσία εξαπολύει την επίθεσή της από τρεις κατευθύνσεις – τη Λευκορωσία στα βόρεια, την περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά και από την Κριμαία, την οποία ο Πούτιν κατέλαβε το 2014, στα νότια. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνουν κυρώσεις με στόχο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, τις εισαγωγές τεχνολογίας και τους ολιγάρχες. Οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι κάνουν βουτιά.

25 Φεβρουαρίου: Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται και ζητά διεθνή υποστήριξη και όπλα. Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

27 Φεβρουαρίου: Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοινώνει σχέδια για μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία δεσμεύεται να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό του στρατού.

28 Φεβρουαρίου: Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

ουκρανια

Μάρτιος 2022

1 Μαρτίου 2022: Οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Μαριούπολης, με περίπου 450.000 κατοίκους στην Αζοφική Θάλασσα.

2 Μαρτίου: Η ΕΕ αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και αναστέλλει την λειτουργία στην επικράτεια της των μέσων ενημέρωσης Russia Today και Sputnik.

4 Μαρτίου: Οι Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον χώρο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, σε μια επίθεση που ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι προκάλεσε πυρκαγιά και ο πρόεδρος της Λιθουανίας αποκαλεί “πυρηνική τρομοκρατία”.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοινώνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων προσφύγων εντός και εκτός Ουκρανίας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, αριθμός που θα αυξηθεί σε περίπου 16 εκατομμύρια – ή περισσότερο από το ένα τρίτο του προπολεμικού πληθυσμού.

8 Μαρτίου: Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνουν την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

10 Μαρτίου: Οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και του Ρώσου Λαβρόφ λαμβάνουν χώρα στην Αττάλεια της Τουρκίας, όμως δεν σημειώνεται καμιά πρόοδος.

13 Μαρτίου: Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν μια ουκρανική στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση που είχε χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή.

16 Μαρτίου: Τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώνονται από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο δραματικό θέατρο της Μαριούπολης, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

25 Μαρτίου: Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοινώνει τα σχέδιά της να σταματήσει σχεδόν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος και να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της χώρας μέχρι τα μέσα του 2024.

29 Μαρτίου: Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

oukrania111

Απρίλιος 2022

1 Απριλίου 2022: Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και κατηγορεί την Ουκρανία ότι αυξάνει τους κινδύνους έκθεσης σε ραδιενέργεια. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία αφού έσκαψε χαρακώματα στον ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο.

3 Απριλίου: Στοιχεία για μαζικές δολοφονίες και άλλες θηριωδίες έρχονται στην επιφάνεια μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούτσα και άλλες περιοχές γύρω από το Κίεβο. Η ΕΕ καταδικάζει αυτό που λέει ότι μπορεί να είναι εγκλήματα πολέμου και αρχίζει να επεξεργάζεται νέες κυρώσεις. Το Κρεμλίνο αρνείται επανειλημμένα ότι στοχεύει αμάχους.

10 Απριλίου: Η Ουκρανία ερευνά χιλιάδες ύποπτα εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας. Περίπου αυτή την εποχή η Ρωσία διορίζει τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, ο οποίος ηγήθηκε των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία το 2015 και το 2016, ως ανώτατο διοικητή για τον πόλεμο.

12 Απριλίου: Ο Πούτιν λέει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία βρίσκονται «σε αδιέξοδο» και ότι η εισβολή προχωρά «σύμφωνα με το σχέδιο».

13 Απριλίου: Ο Μπάιντεν κατηγορεί για πρώτη φορά τον Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

14 Απριλίου: Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Μοσκβά, βυθίζεται.

rwsika tanks

Μάιος 2022

4 Μαΐου 2022: Η ΕΕ ανακοινώνει σχέδια απαγόρευσης του ρωσικού αργού πετρελαίου για τους επόμενους έξι μήνες, στο πλαίσιο του έκτου γύρου κυρώσεων.

15 Μαΐου: Τα μέλη του ΝΑΤΟ συσπειρώνονται γύρω από τη Φινλανδία και τη Σουηδία μετά την ανακοίνωση των σχεδίων τους να ενταχθούν στη συμμαχία.

21 Μαΐου: Η Ρωσία καταλαμβάνει την πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, με την παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών του χαλυβουργείου Azovstal. Ο Μπάιντεν υπογράφει πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Ιούνιος 2022

16 Ιουνίου 2022: Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επισκέπτονται το Κίεβο, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να καταστήσει την Ουκρανία επίσημη υποψήφια για ένταξη.

23 Ιουνίου: Οι ηγέτες της ΕΕ απονέμουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

29 Ιουνίου: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σε σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη προσκαλούν επίσημα τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη αν οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να εκδώσουν υπόπτους που θεωρεί «τρομοκράτες».

oyukrania tourkia

Ιούλιος 2022

4 Ιουλίου: Η Ουκρανία αποκαλύπτει ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση στο οποίο αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερα από 750 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια.

22 Ιουλίου: Η Ρωσία επιτίθεται στο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την απεμπλοκή των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τρεις τερματικούς σταθμούς της Μαύρης Θάλασσας, η οποία χαιρετίστηκε ως ένα ζωτικό βήμα προς την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Αύγουστος 2022

30 Αυγούστου: Η Ουκρανία ξεκινά μια επίθεση στη νότια περιοχή της Χερσώνας που αργότερα μετατρέπεται σε πλήρη αντεπίθεση το φθινόπωρο, ωθώντας τα ρωσικά στρατεύματα σε υποχώρηση.

Σεπτέμβριος 2022

2 Σεπτεμβρίου 2022: Η ομάδα των G7 συμφωνεί να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών για τις παγκόσμιες αγορές ρωσικού πετρελαίου.

21 Σεπτεμβρίου: Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες και οι οικογένειές τους κατακλύζουν τα σύνορα και ξεσπούν σποραδικές διαμαρτυρίες, καθώς ο Πούτιν διατάσσει την επιστράτευση 300.000 πολιτών.

23 Σεπτεμβρίου: Η Ρωσία διεξάγει «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που κατέχει εν μέρει, κάτι που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει «παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

27 Σεπτεμβρίου: Δύο ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις προκαλούν ζημιές στον αγωγό Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. 

30 Σεπτεμβρίου: Η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει τον Πούτιν αφού ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων εδαφών που δεν ελέγχει πλήρως, καθιστώντας τες «για πάντα» μέρος της Ρωσίας. Η Ουκρανία υποβάλλει επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οκτώβριος 2022

8 Οκτωβρίου 2022: Μια έκρηξη με στόχο μια αμαξοστοιχία καυσίμων καταστρέφει τη γέφυρα προς την Κριμαία, προκαλώντας μερική κατάρρευση της μοναδικής οδικής σύνδεσης που εκτείνεται από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα προς την κατεχόμενη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας.

9 Οκτωβρίου: Ο Πούτιν θέτει για πρώτη φορά δημοσίως έναν μόνο στρατηγό – τον Σεργκέι Σουροβίνκιν – επικεφαλής ολόκληρης της επιχείρησης στην Ουκρανία.

10 Οκτωβρίου: Η Ρωσία πλήττει το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις με το πιο έντονο μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, σε μια εκστρατεία επιθέσεων κατά του ενεργειακού δικτύου και άλλων πολιτικών υποδομών σε μια προσπάθεια να συντρίψει τη θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν.

Νοέμβριος 2022

9 Νοεμβρίου 2022: Η Ρωσία διατάσσει τα στρατεύματά της να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Χερσώνα, το πρώτο μεγάλο περιφερειακό κέντρο που κατέλαβε κατά την εισβολή της, σε μια άκρως συμβολική υποχώρηση για τον Πούτιν.

14 Νοεμβρίου: Ο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφωνούν πριν από μια συνάντηση της Ομάδας των 20 κρατών να επαναλάβουν τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια.

15 Νοεμβρίου: Δύο άνθρωποι σκοτώνονται από πύραυλο που προσγειώνεται σε πολωνικό έδαφος. Ο πύραυλος τελικά προέρχεται από ουκρανικό αντιπυραυλικό σύστημα.

24 Νοεμβρίου: Ο μαζικός ρωσικός βομβαρδισμός των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τη Ρωσία αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Δεκέμβριος 2022 

16 Δεκεμβρίου 2022: Τα κράτη μέλη της ΕΕ καταλήγουν σε συμφωνία για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, με στόχο την πρόσβαση της Μόσχας σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθετες τράπεζες καθώς και αξιωματούχους που φέρονται να ευθύνονται για την απαγωγή χιλιάδων ουκρανικών παιδιών.

19 Δεκεμβρίου: Τα ευρωπαϊκά κράτη καταλήγουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου στα 180 ευρώ.

Ιανουάριος 2023

1 Ιανουαρίου: Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν 400 Ρώσοι στρατιώτες και άλλοι 300 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυραύλους στη Μακίιβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

4 Ιανουαρίου: Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τανκ AMX-10 RC και ACMAT Bastion στην Ουκρανία.

11 Ιανουαρίου: Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου όρισε τον Βαλέρι Γκερασίμοφ στη θέση του Σεργκέι Σουροβίκιν ως γενικό διοικητή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο Σουροβίκιν ορίστηκε ως αναπληρωτής του Γερασίμοφ

16 Ιανουαρίου: Το Σολεντάρ, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

24 Ιανουαρίου: Αρκετοί ανώτεροι και κατώτεροι υπουργοί παραιτήθηκαν από θέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας και ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε να παράσχει άρματα μάχης Leopard 2 και επέτρεψε και σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

31 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε όχι στην αποστολή αμερικανικών F-16 στην Ουκρανία μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. Όχι και από την Μεγάλη Βρετανία σε αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Φεβρουάριος 2023

1 Φεβρουαρίου: Οι Ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου έκαναν έρευνα στα σπίτια αρκετών πρώην Ουκρανών αξιωματούχων σε μια επιδρομή κατά της διαφθοράς.

5 Φεβρουαρίου: Τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο και τα ανώτατα όρια τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, που εισήγαγαν η ΕΕ, η Αυστραλία και η G7.

9 Φεβρουαρίου: Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με την ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών.

14 Φεβρουαρίου: Οι Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να εκπαιδεύονται σε άρματα μάχης Leopard 2 στην Πολωνία. Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα στείλει οκτώ άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

20 Φεβρουαρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

21 Φεβρουαρίου: Ο Πούτιν αποσύρει τη Ρωσία από τη συνθήκη New START, κατηγορώντας «τη Δύση» ότι εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση κατά των στρατηγικών αεροπορικών βάσεων της Ρωσίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πύργος: Η επική τούμπα διαρρήκτη μετά από «ντου» σε καφενείο (βίντεο)
Ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος της Καθαράς Δευτέρας - Ποια οχήματα δεν κυκλοφορούν
Chevron Right