Κόσμος

Στροφή Μακρόν προς τα δεξιά: Επιστρατεύει στελέχη του Σαρκοζί για υπουργούς

Η επιλογή στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην δεξιό ηγέτη Νικολά Σαρκοζί επιβεβαιώνει τη δεξιά στροφή του Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει γείρει τη γαλλική κυβέρνηση σημαντικά προς τα δεξιά, φέρνοντας στο προσκήνιο πρόσωπα-κλειδιά που πρόσκεινται στον πρώην δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη δεύτερη θητεία του και να περιορίσει τα πιθανά κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

«Δεν θέλω διαχειριστές, θέλω επαναστάτες», δήλωσε ο Μακρόν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης υπό τον Γκαμπριέλ Ατάλ, 34 ετών, τον νεότερο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Ζήτησε «γρήγορα αποτελέσματα».

Οκτώ από τη μικρή ομάδα των 14 βασικών υπουργών έχουν παρελθόν στο κόμμα του Σαρκοζί, Les Républicains, συμπεριλαμβανομένου του αιφνιδιαστικού διορισμού ως υπουργού Πολιτισμού της Rachida Dati, η οποία διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης του Σαρκοζί από το 2007 έως το 2009. Η Catherine Vautrin, πιστή στον Σαρκοζί, η οποία υπηρέτησε στην κυβέρνηση πριν από 20 χρόνια υπό τον δεξιό Ζακ Σιράκ, ανέλαβε ένα μεγάλο υπουργείο που καλύπτει την υγεία, την εργασία και την αλληλεγγύη. Όταν για πρώτη φορά προκρίθηκε για την κυβέρνηση Μακρόν το 2022, δέχθηκε επικρίσεις από την αριστερά του κεντρώου κόμματος του Μακρόν επειδή τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία το 2013.
Δύο άλλοι μακροχρόνιοι πολιτικοί της Δεξιάς, οι οποίοι συμμετείχαν στο παρελθόν στην κυβέρνηση υπό τον Σαρκοζί, ο Ζεράλ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Bruno Le Maire στο υπουργείο Οικονομικών, διατήρησαν τις θέσεις τους.

Ο Emmanuel Moulin, πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί και πρώην διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ανέλαβε τον κομβικό ρόλο του προσωπάρχη του νέου πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Ατάλ δανείστηκε σκόπιμα λεξιλόγιο από την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007, όταν κατάφερε να συγκρατήσει τον ακροδεξιό Jean-Marie Le Pen. Η ατάκα του Σαρκοζί να απευθύνεται στους Γάλλους εργαζόμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που «ξυπνούν νωρίς» επαναλήφθηκε από τον Ατάλ, ο οποίος εστίασε επίσης στα θέματα του Σαρκοζί για την ασφάλεια, την αξία και την εξουσία. Ο Attal δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του TF1 ότι θα εκπληρώσει την υπόσχεση του Μακρόν να μειώσει τους φόρους για τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα.

Στην αριστερά, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Olivier Faure, δήλωσε ότι η ιδέα του Μακρόν για την αναγέννηση ήταν να αναστήσει «τους δεινόσαυρους του Σαρκοζί». Η εφημερίδα Libération έφερε τον τίτλο «Η σύνδεση με τον Σαρκοζί». Ο σοσιαλιστής νομοθέτης Boris Vallaud δήλωσε ότι μετά από έναν πρόσφατο σκληρό νόμο για τη μετανάστευση, η νέα κυβέρνηση απλώς επιβεβαίωσε την κλίση του Μακρόν προς τα δεξιά.

«Αυτό που θέλω είναι δράση, δράση, δράση» και «αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα», δήλωσε ο Ατάλ στην τηλεόραση TF1.

Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις. Η κεντρώα ομάδα του Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ψήφιση νομοθεσίας. Ο Ατάλ δέχεται πιέσεις για να εκπληρώσει την υπόσχεση του Μακρόν για πλήρη απασχόληση στη Γαλλία υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν, θα στοχεύσει στη μείωση του ελλείμματος, μειώνοντας παράλληλα τους φόρους και αναθεωρώντας τις κοινωνικές προστασίες, όπως οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας.

Δοκιμασία οι ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θεωρούνται ενδιάμεση δοκιμασία για τον Μακρόν, αλλά ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο Ατάλ πρέπει επίσης να βοηθήσει στην εξομάλυνση των διαφορών στο εσωτερικό του κεντρώου κόμματος του Μακρόν. Στελέχη της αριστεράς που είχαν αντιταχθεί στον μεταναστευτικό νόμο δεν επαναδιορίστηκαν στην κυβέρνηση.

Ο Stéphane Séjourné, 38 ετών – πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν και επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του προέδρου για τις ευρωπαϊκές εκλογές – διορίστηκε ο νεότερος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ακολουθήσει τον οδικό χάρτη που έθεσε ο Μακρόν «για μια ανεξάρτητη Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη, ικανή να κάνει τη φωνή της να ακουστεί σε έναν νέο πολυμερή κόσμο».

Ο Séjourné, όπως και ο Ατάλ, περιγράφεται στο Ελιζέ ως μέλος της «γενιάς Μακρόν» των νέων κεντρώων που ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα στην αριστερά.

Η κυβέρνηση ήταν σκόπιμα εξορθολογισμένη σε μικρό αριθμό υπουργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ακίνητα: Πώς αλλάζει ο χάρτης της αγοράς - Οι ανατροπές και οι... διευκολύνσεις
Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε τεράστιο δίκτυο αρχαίων πόλεων
Chevron Right