Ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε στο TASS ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία δικαστηρίου για την Ουκρανία δεν έχει καμία νομική ισχύ και κανένα νόημα.
«Το μόνο δικαστήριο που είναι δυνατόν να γίνει στην Ουκρανία είναι ένα δικαστήριο για τους ναζιστές εγκληματίες, και αυτό θα γίνει σίγουρα. Για άλλη μια φορά, η «πεφωτισμένη» Ευρώπη προσπάθησε να δικαιολογήσει την παράνομη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό το «ψήφισμα» όχι μόνο δεν έχει καμία νομική ισχύ, αλλά στερείται και κοινής λογικής», δήλωσε ο νομοθέτης.
Ο Σλούτσκι σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε έτσι την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει σε λεηλασία. «Έτσι μπορεί να περιγραφεί εν συντομία το ψήφισμα του ΕΚ για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για την Ουκρανία. Σε αυτό, οι βουλευτές ζήτησαν να λογοδοτήσει η ρωσική ηγεσία και επίσης να συζητηθούν οι νομικές δυνατότητες για τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την καταβολή αποζημιώσεων στο Κίεβο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», συνόψισε ο νομοθέτης.
Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ «σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα να συστήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο για να λογοδοτήσουν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και οι σύμμαχοί της», ανέφερε το ΕΚ σε δελτίο Τύπου μετά την ψηφοφορία. 472 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 19 το καταψήφισαν και 33 απείχαν. Το ψήφισμα ζητούσε επίσης να εξουσιοδοτηθεί ένα δικαστήριο να διερευνήσει την ηγεσία της Λευκορωσίας.
Οι βουλευτές συνέστησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να ξεκινήσουν συζητήσεις σχετικά με τη νομική δυνατότητα χρήσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως αποζημίωση για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, καταργώντας την ασυλία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ή περιορίζοντας την εφαρμογή της».
Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικά και έχουν χαρακτήρα σύστασης, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης και στο πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ για την προώθηση και τη διάδοση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων.