Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (Ensemble) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές στη Γαλλία. Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria αναμένεται να συγκεντρώσει 230 έδρες (αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 224 έδρες) – πολύ μακριά από τους 289 που χρειαζόταν, ενώ η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται δεύτερη με 149 έδρες.
Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να εξασφαλίσει 85 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 76, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.
🔴𝗟𝗜𝗩𝗘 #Législatives2022 | Selon les premières estimations :
▪Macron perd la majorité absolue avec 𝟮𝟮𝟰 sièges
▪La Nupes obtient 𝟭𝟰𝟵 sièges, et devient la deuxième force à l'Assemblée
▪ Le RN à un niveau historique avec 𝟴𝟵 sièges
— Le Monde (@lemondefr) June 19, 2022
🇫🇷🗳️ Projection @IpsosFrance en sièges de la composition de l'Assemblée nationale
🔴NUPES : 149 élus
🟣Divers gauche : 21 élus
🟠Ensemble : 224 élus
🟡Divers centre : 4 élus
🔵LR/UDI/Divers droite : 78 élus
⚫️Rassemblement national : 89 élus
⚪️Autres : 12 élus#legislatives2022 pic.twitter.com/IBGDY7Dz2p— mathieu gallard (@mathieugallard) June 19, 2022
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.
Η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.
Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.
Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
Τα ποσοστά της Le Figaro
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ινστιτούτου Ifop, ο συνασπισμός της προεδρικής πλειοψηφίας (Ensemble!) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 210 έως 250 έδρεν. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία που ζητούσε. Οι Nupes θα είχαν από 150 έως 180 θέσεις, αναφέρει η Figaro.
Le Soir: Με αρκετές έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εμφανίζουν την κεντρώα παράταξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν
Με αρκετές έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εμφανίζουν την κεντρώα παράταξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δημοσκοπήσεις που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται η Soir, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 208 έως 248 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία). Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 163 έως 203 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).
Το ποσοστό της αποχής εκτιμάται στο 54%
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.
Le Monde: Τα ποσοστά της αποχής στις εκλογές του 2002, 2007, 2012, 2017 και 2022