Κόσμος

Τουρκία: «Χάρτινα» κτίρια σε χώρα γεμάτη ρήγματα – Το σκάνδαλο στις κατασκευές με υπογραφή Ερντογάν

Έχτιζαν κτίρια χωρίς ίχνος ασφαλείας. Αποκάλυψη BBC για το καθεστώς «κατασκευαστικής αμνηστίας» στην Τουρκία.

Σαν χάρτινοι πύργοι κατέρρευσαν χιλιάδες κτίρια στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, οδηγώντας σε μαζικούς «τάφους» ανθρώπων κάτω από τα χαλάσματα, καθώς και σε σοβαρές καταστροφές στις υποδομές της χώρας.

Πίσω όμως από την ισοπέδωση όλων αυτών των κτισμάτων, εκτός φυσικά από το μέγεθος του σεισμού, βρίσκεται και η κακή εφαρμογή των κανονισμών για την οικοδόμησή τους, γεγονός που προκαλεί οργή στη χώρα.

Μάλιστα, το BBC, έχει επαληθεύσει μερικά παραδείγματα πρόσφατα κατασκευασμένων κτιρίων, που ωστόσο κατέρρευσαν στην τελευταία καταστροφή.

Για παράδειγμα, το οικοδόμημα αυτό στη Μαλάτια, ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι και διαφημίζονταν ότι «κτίσθηκε σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς για τους σεισμούς».

Το κείμενο της διαφήμισης δε, έλεγε ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν «πρώτης ποιότητας».

Μπορεί πλέον η διαφήμιση αυτή να μην υπάρχει, αλλά αρκετοί άνθρωποι είχαν τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία κοινοποίησαν στο διαδίκτυο για να καταδείξουν την κοροϊδία, αναφέρει το ΒΒC.

Αλλά και μια άλλη πολυκατοικία που χτίστηκε πρόσφατα στο λιμάνι του Iskenderun (Αλεξανδρέτα) καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Η κατασκευαστική εταιρεία δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει ότι ολοκληρώθηκε το 2019.

«Το έργο Guclu Bahce City είναι ιδιαίτερο σε σύγκριση με άλλα όσον αφορά την τοποθεσία αλλά και τις κατασκευαστικές του ιδιότητες», είχε αναφερθεί στα εγκαίνια από τον ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κτίρια έπρεπε να έχουν αντέξει ακόμα και εν μέσως της έντασης αυτού του σεισμού.

«Η μέγιστη ένταση αυτού του σεισμού ήταν βίαιη, αλλά όχι απαραίτητα αρκετή για να καταρρίψει καλά κατασκευασμένα κτίρια», δήλωσε ο David Alexander, Καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης στο University College του Λονδίνου (UCL).

Τι λένε οι κανονισμοί

Αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας, που κάνουν τους κατασκευαστικούς κανονισμούς πιο αυστηρούς, θεσπίστηκαν μετά τον σεισμό του 1999 γύρω από την πόλη Izmit, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Οι κανόνες απαιτούν από τις κατασκευές σε σεισμογενείς περιοχές να χρησιμοποιούν σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει επίσης να κατανέμονται έτσι ώστε να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών.

Ωστόσο, τα παραπάνω έχουν εφαρμοστεί ανεπαρκώς. «Εν μέρει το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή μετασκευή των υπαρχόντων κτιρίων, αλλά υπάρχει επίσης πολύ χαλαρή εφαρμογή των προτύπων δόμησης στα νέα κτίσματα», υποστήριξε ο καθηγητής Alexander.

Τι είναι η «κατασκευαστική αμνηστία» – Για «έγκλημα» μιλούν οι ειδικοί

Το ΒΒC περιγράφει επιπλέον ένα σκηνικό ακραίας κατασκευταστικής ευνοιοκρατίας με την υπογραφή του Ερντογάν εδώ και χρόνια: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει μοιράσει κατασκευαστικές αμνηστίες», δηλαδή νομικές εξαιρέσεις μέσω καταβολής τελών, για κατασκευές που υλοποιούνται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Το συγκλονιστικό είναι ότι έως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει μία τέτοια εξαίρεση από τον κανόνα, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιρίτογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος γεωλόγος Τσελάλ Σενγκόρ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με έγκλημα».

Μετά από τον φονικό σεισμό που είχε πλήξει τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε ότι 672.000 κτίρια στην περιοχή είχαν επωφεληθεί από αυτή την «αμνηστία».

Το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε ακόμα, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης εκτιμούσε το 2018, ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στην Τουρκία – που αντιστοιχεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια κτίρια – κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των κανονισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την «τροπολογία Κασιδιάρη»
Σάκης Αρναούτογλου: Ο επόμενος κίνδυνος μετά τα χιόνια - Πού χρειάζεται προσοχή
Chevron Right