Κόσμος

Τσαβούσογλου: Αυξάνουμε τις επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι «έχουμε κάποια προβλήματα με τις ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στο Χιούστον του Τέξας για να εγκαινιάσει το νέο Τουρκικό Προξενείο όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «σε μια εποχή που το παγκόσμιο σύστημα περνάει πολλαπλές κρίσεις, αυξάνουμε τις επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη ημέρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «θα ήθελα να πω ότι οι συναντήσεις μας ήταν εξαιρετικά παραγωγικές και επωφελείς όσον αφορά την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων»

Συνεχίζοντας, ο τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι «έχουμε κάποια προβλήματα με τις ΗΠΑ, όπως το PYD-PKK, το FETO και τις κυρώσεις. Εργαζόμαστε επίσης για να τα ξεπεράσουμε».

Αναφερόμενος ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια και ο στόχος είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η πολιτεία του Τέξας, όπου βρίσκεται το Γενικό Προξενείο του Χιούστον, έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας και τη συμβολή της στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Τι γίνεται με τα F-16

Νωρίτερα στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ σε ερώτηση για την πώληση F-16 στην Τουρκία και αν εμπίπτουν στις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων) δήλωσε ότι κάθε στρατιωτική πώληση αντιμετωπίζεται και αξιολογείται ξεχωριστά και ότι δεν έχει συγκεκριμένη εκτίμηση για τις κυρώσεις CAATSA.

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Ιούνιο ότι είναι απαραίτητο να πωληθούν F-16 στην Τουρκία και να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχοντες στόλοι F-16 σημειώνοντας ότι «σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στις συνεργασίες τους με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Έχουμε μακροχρόνιους και βαθύτατους διμερείς αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία και η διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ αποτελεί βασική προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση».

Το 2017, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον CAATSA, έναν νόμο με εκτεταμένες κυρώσεις κατά των αντιπάλων της σε όλο τον κόσμο, ιδίως της Ρωσίας.

Ο CAATSA περιλαμβάνει διάταξη για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που εμπλέκονται σε σημαντικές στρατιωτικές ανταλλαγές με τη Ρωσία, και ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες της θητείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λόγω της αγοράς των S-400, αλλά οι κυρώσεις αυτές στόχευαν κυρίως την προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών της Προεδρίας και δεν περιλάμβαναν καμία ρήτρα κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της για F-16 από τις ΗΠΑ μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το αίτημα αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του CAATSA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετά τον Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον; - Πληροφορίες για συνάντηση με Μπάιντεν
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ενέκριναν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία
Chevron Right