Απαράλλαχτη παραμένει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αμφισβητεί εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
Ο ίδιος, παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, επιμένοντας στη ρητορική του Ερντογάν, ο οποίος παραδέχθηκε ανοιχτά πως «ο όρος περί μη-υπερπτήσεων δεν είναι δεσμευτικός».
Ο όρος περί ελληνικής κυριαρχίας που αμφισβήτησε ο Ερντογάν
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Celeste Wallander, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
Ωστόσο, οι δύο τροπολογίες του Ελληνοαμερικανού βουλευτή των Δημοκρατικών, Κρις Πάπας, έβαλαν φρένο στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και των πώληση νέων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας εγγυήσεις πως η Άγκυρα θα σεβαστεί την ελληνική -και όχι μόνο- κυριαρχία.
Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία των συμμάχων του ΝΑΤΟ, μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου, για έξι τουλάχιστον μήνες.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκρινε τις τροπολογίες αυτές ως «μη δεσμευτικές», δηλώνοντας ανοιχτά στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν του είχε θέσει όρους για την πώληση των επίμαχων αεροσκαφών όταν οι δύο τους είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.
Τι είπε Τσαβούσογλου
Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο ηγέτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, πως «δεν είναι εφικτό να πούμε ‘ναι’ σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο».
«Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες», ανέφερε ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα, ζητά εναέριο χώρο 10 μίλια. Η Τουρκία αναγνωρίζει 6 μίλια, αυτά τα 4 μίλια θα τα χρησιμοποιούμε», συνέχισε ο υπουργός, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου θα συνεχιστούν, ακόμη και εάν η Τουρκία αγοράσει τα F-16 από τις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν [αμυντικής βιομηχανίας] στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου ενώ δε δίστασε να μιλήσει περί «απόκλισης από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ τόσο στην Κύπρο, όσο και μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας».