«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».
Αυτό τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, τ’ οποίο καταδίκαζε τη «φιέστα» που στήθηκε στην Αγία Σοφία.
Παράλληλα, κατηγορεί τη χώρα μας για προσπάθεια να «σιωπήσει το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη», προβάλλοντας ως «δικαιολογία» την πανδημία.
«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», λέει ο Ακσόι και προσθέτει:
«Είναι νωπές οι μνήμες για τις προσπάθειες κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη, που ακούγεται εδώ και αιώνες, με δικαιολογία τον Covid-19».
Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει, δε, ότι η χώρα του δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της Αγίας Σοφίας, αλλά ούτε και αντίθετα με όσα προβλέπει η Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας.
Η «φιέστα» του Ερντογάν
Χθες, λοιπόν, έγιναν οι εορτασμοί που διοργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Ο Ερντογάν, μάλιστα, ανήρτησε μια φωτογραφία με στίχους του Κορανιού, οι οποίοι απευθύνονται στον στρατηλάτη και τον στρατό που θα κατακτούσε την Πόλη.
Okçular Vakfı Fetih Kupası Etkinliği https://t.co/LzxUbE21DY
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 29, 2020
Εν συνεχεία, ο μουφτής διάβασε μέσα εν λόγω στίχους μέσα στην Αγία Σοφία.
Ένα ομοίωμα τείχους, ακριβώς έξω από τον χώρο του μουσείου της Αγίας Σοφίας, είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), προκειμένου να γίνει ένα τηλεοπτικό show αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.
Όλη η χώρα παρακολούθησε τηλεοπτικά (δεν υπήρχε κόσμος λόγω της πανδημίας) τα τείχη της Κωνσταντινούπολης να πέφτουν, ακριβώς μπροστά από την Αγία Σοφία.
Okçular Vakfı Fetih Kupası Etkinliği https://t.co/LzxUbE21DY
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 29, 2020