Κόσμος

ΗΠΑ: Super Tuesday, η πιο κρίσιμη μέρα των προκριματικών εκλογών

Αύριο 5/3 θα επιλεγεί περίπου το 1/3 των εκλεκτόρων του Κολλεγίου που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Super Tuesday ή αλλιώς η πιο σημαντική μέρα για τις προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μέρα που οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες επιλέγουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και τον Δημοκρατικών για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του και βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Με εξαίρεση τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή στην Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στις οποίες νίκησε η Νίκι Χέιλι, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει σε όλες τις άλλες αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως τώρα.

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι η τελευταία ευκαιρία της Χέιλι να καταφέρει να παραμείνει στην κούρσα.

Για τους Δημοκρατικούς οι εσωκομματικές εκλογές δεν κρύβουν εκπλήξεις, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι αναμφισβήτητα και πάλι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, από το Μέιν στις βορειανατολικές ΗΠΑ, ως την Καλιφόρνια στο άλλο άκρο της χώρας, περνώντας από το Τέξας και ως την αμερικανική Ανατολική Σαμόα.

Η Αλαμπάμα, το Άρκανσο, το Κολοράντο, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα, η Βόρεια Καρολίνα, η Οκλαχόμα, το Τενεσί, η Γιούτα, το Βερμόντ και η Βιρτζίνια επίσης ψηφίζουν αύριο.

Η ταυτόχρονη ψηφοφορία σε τόσες πολλές αμερικανικές πολιτείες αποτελεί ευκαιρία για τους υποψήφιους να αποδείξουν ότι μπορούν –ή και όχι—να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους διαφορετικού προφίλ.

Χωρίς εκπλήξεις για Μπάιντεν και Τραμπ 

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι συνηθισμένο για τον απερχόμενο πρόεδρο που διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Πιο ασυνήθιστο είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ, ως πρώην πρόεδρος που επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, έχει κερδίσει σε όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες ως τώρα, πλην μίας, στην Ουάσιγκτον που επικράτησε η Νικι Χέιλι. 

Αύριο θα επιλεγούν 874 εκλέκτορες από τους συνολικά 2.429 (περίπου το 1/3) που θα ορίσουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατά το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εκτιμά ότι στη Super Tuesday θα συγκεντρώσει 773 εκλέκτορες και δύο εβδομάδες αργότερα θα είναι μαθηματικά αδύνατο να ηττηθεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το μήνυμα του Γιάννη Αϊβάζη στον Γιώργο Λιάγκα: «Να συμβουλευόμαστε το νομικό τμήμα…»
Το ΠΑΣΟΚ ζητά πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας για τα Τέμπη
Chevron Right