Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είναι διαφορετική από όλους τους άλλους πολιτικούς και το απέδειξε για ακόμη μία φορά με την παραίτησή της.
Για πολύ καιρό, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν στον μυαλό τους τη Νέα Ζηλανδία μόνο ως προορισμό διακοπών. Η χώρα, άλλωστε, είναι πανέμορφη, οι 5 εκατ. κάτοικοί της λέγεται ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο – διαφορετικά μικρή σημασία έδιναν σε αυτό το μακρινό, νησιωτικό κράτος, όπως αναφέρει το Spiegel.
Τι άλλαξε με την Άρντερν;
Αυτό, όμως, άλλαξε με την Τζασίντα Άρντερν. Ήταν σχεδόν μια διασημότητα, φιγουράριζε στα εξώφυλλα διεθνών περιοδικών, κάθισε στον καναπέ γνωστής αμερικανικής βραδινής εκπομπής. Ήταν μια παγκόσμια πολιτική σταρ, αυθεντική και ειδική στη στρατηγική του PR. Πολιτικοί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη θαύμαζαν ή ενοχλήθηκαν από αυτήν.
Αυτό που έκανε την ίδια και το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα της πολιτικό, όπως η ανεκπλήρωτη υπόσχεση για οικοδόμηση κατοικιών ή η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, για παράδειγμα, που σπάνια ήταν θέμα εκτός της Νέας Ζηλανδίας.
Η Άρντεν ήταν διαφορετική. Δεν αντιπροσώπευε έναν νέο τύπο πολιτικού γιατί ακόμα και σήμερα, πεντέμισι χρόνια μετά, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μπορεί να συγκριθεί μαζί της.
Άλλωστε ήταν νέα. Η Άρντερν ήταν 37 ετών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2017, καθιστώντας την έναν από τους νεότερους αρχηγούς κυβερνήσεων που υπήρξαν ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα, ενώ ήταν στην εξουσία, γέννησε το παιδί της.
Πήρε έξι εβδομάδες άδεια μητρότητας και όταν βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη λίγο αργότερα, ήρθαν μαζί της ο πατέρας της και η μόλις 3 μηνών Νεβ.
Σε ηλικία τριών ετών, η κόρη της διέκοψε μια ζωντανή μετάδοση της μητέρας της γιατί δεν ήθελε να κοιμηθεί ακόμα. Το ηλεκτρικό εταιρικό αυτοκίνητο της Άρντεν είναι εξοπλισμένο με παιδικό κάθισμα. Αυτό ξεχώρισε την αρχηγό της κυβέρνησης από τους προκατόχους της σε άλλα μέρη του κόσμου: Όταν ήταν μητέρες, ήταν πάνω από όλα μητέρες του έθνους.
Η ίδια είπε κάποτε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι πίστευε από καιρό ότι δεν ήταν αρκετά σκληρή για την πολιτική. Γιατί οι πολιτικοί, σύμφωνα με τη γενική άποψη, «χρειάζεται να είναι πραγματικά χοντροκομμένοι» και όχι «ευαίσθητοι άνθρωποι».
Η Άρντερν, όμως, μετέτρεψε την υποτιθέμενη αδυναμία της σε δύναμη. Και αυτό είναι που την ξεχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς.
Τι κατάφερε η Άρντεν
Όταν ένας τρομοκράτης σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τζαμιά του Κράιστσερτς, βρήκε τις σωστές λέξεις και χειρονομίες. Αγκάλιασε αυτούς που θρηνούσαν και σκέπασε τα μαλλιά της με μια μαντίλα. «Είναι εμείς», είπε για τους μετανάστες της Νέας Ζηλανδίας: «Ανήκουν σε εμάς».
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εφάρμοσε μια δρακόντεια στρατηγική «Zero Covid» για τους συμπολίτες της. Ενθάρρυνε τους συμπατριώτες της ζωντανά στο Facebook. Κοιτάζοντας το φαρδύ της πουλόβερ, εξήγησε ότι το να βάλεις ένα μικρό παιδί για ύπνο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Μια φορά, μάλιστα, πλήρωσε τα ψώνια μιας άλλης γυναίκας με δύο παιδιά στο σούπερ μάρκετ, καθώς είχε ξεχάσει το πορτοφόλι της. Όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε, η 37χρονη πρωθυπουργός απάντησε: «Επειδή είναι μητέρα».