Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Ο Κρις Χίπκις θα αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν στην πρωθυπουργία

Είναι ο μόνος υποψήφιος για να διαδεχτεί την Τζασίντα ως ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός της χώρας.

Οι υποψηφιότητες για την αντικατάσταση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα ‘Αρντερν έκλεισαν στις 22:00 ώρα Ελλάδας (9:00 τοπική ώρα Σαββάτου) και υπήρξε μόνο μια υποψηφιότητα.

Ο Κρις Χίπκις πρόκειται να αντικαταστήσει την Άρντερν ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αφού είναι ο μόνος υποψήφιος που θα προταθεί για τη θέση, όπως ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Χίπκις αναμένεται να λάβει το χρίσμα ως νέος ηγέτης σε συνεδρίαση των 64 βουλευτών των Εργατικών ή σε συνέλευση την Κυριακή.

Ποιος είναι ο Κρις Χίπκις

Ο 44χρονος Χίπκις εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα το 2008 και έγινε γνωστός προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία όταν διορίστηκε υπουργός για την COVID-19 τον Νοέμβριο του 2020. Σήμερα είναι υπουργός για την Αστυνομία, την Παιδεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και υπηρετεί ως επικεφαλής της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Ντάνκαν Γουέμπ, είχε δηλώσει ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων έκλεισε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και για να οριστεί ο υποψήφιος θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από τουλάχιστον το 10% των μελών του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο.

Εάν υπήρχαν περισσότερες από μια υποψηφιότητες, θα γινόταν εκλογή την Κυριακή με την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο νικητής θα αναλάβει την πρωθυπουργία έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η 42χρονη Άρντερν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε πλέον δύναμη να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, ότι θα παραιτηθεί όχι αργότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου και ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ολλανδία: «Όχι» στην κατοχή κατοικίδιων που είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης
Ομιλία Κιμ Καρντάσιαν στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
Chevron Right