Το 2020 ήταν καταστροφικό για τις κυβερνήσεις, τα χρηματιστήρια και τη βιομηχανία. Η απότομη άνοδος της ανεργίας, το κλείσιμο της αγοράς, τα lockdown και η τραγική απώλεια ζωών έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό μείγμα που χρωματίζει εντονότερα την αυγή του 2021.
Η δύναμη της αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον, κάνει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας να ονειρεύεται να ξαναχτίσει τον κόσμο πάνω σε καινούργια θεμέλια. Την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία, υπάρχουν προβολές από ένα διαφορετικό μέλλον, ικανές να προσφέρουν μικρές νότες αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά.
Εμβόλιο
Επιτέλους, το εμβόλιο του κορονοϊού είναι διαθέσιμο και προμηνύει τη σταδιακή επαναφορά σε μια φυσιολογική ζωή το 2021.
Η ταχύτητα των εξελίξεων στην υπόθεση του εμβολιασμού παγκοσμίως ήταν άνευ προηγουμένου, γεγονός που γεννά την ελπίδα πως και οι μελλοντικές εξελίξεις θα κινηθούν εξίσου γρήγορα για να σώσουν ζωές.
Το εμβόλιο, όχι μόνον ενίσχυσε το ηθικό των ανθρώπων, αλλά και τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Κυρίως σε μερίδα βιομηχανιών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες παραγωγής ταινιών κ.ά.
Παρόλο που αναγνωρίζεται πως ο ιός δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, τα πολλαπλά εμβόλια που αναπτύσσονται προσφέρουν φρέσκια αισιοδοξία στους επενδυτές ότι η καταστροφική πορεία του τελειώνει.
Πολιτική
Από την αρχή της πανδημίας, συνολικά 26 χώρες έχουν εκλέξει νέους προέδρους ή πρωθυπουργούς. Ενώ για πολλούς η μεταβίβαση εξουσίας και ευθύνης σε νέους ηγέτες είχε μικρή επίδραση στην ανταπόκριση της εκάστοτε χώρας στην πανδημία, οι ηγέτες που εκλέγονταν για επανεκλογή έπρεπε να προσαρμοστούν ώστε να συμπεριλάβουν τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστροφών στην κορυφή της ατζέντας τους.
Η αντίληψη των ψηφοφόρων για την επιτυχία ή την αποτυχία αντιμετώπισης της νόσου, είχε μεγάλο αντίκτυπο την ημέρα των εκλογών. Για μερικούς, αυτό σήμαινε την επανεκλογή μιας σταθερής επιλογής, η οποία απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα έναντι της νόσου, όπως η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Κέιτ Λώρελ Άρντερν. Η Ζακίντα απέδωσε αμέσως τη σπουδαίας νίκη της, στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της κυβέρνησής της απέναντι στην Covid-19.
Επιπλέον, η πανδημία επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τα συστήματα υγείας χρήζουν σημαντικής ενίσχυσης, αλλά και ότι η δημόσια υγεία είναι ο μοναδικός πυλώνας που μπορεί να στηρίξει τους πολίτες υπό τόσο ακραίες και κρίσιμες συνθήκες. Πλέον, η ενίσχυση της δημόσια υγείας δεν μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα και οι πολιτικές ηγεσίες γνωρίζουν πως θα είναι δύσκολο να μην πραγματοποιήσουν δομικές αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τεχνολογία
Ακόμη και μέσα από το πιο βαθύ σκοτάδι, μπορεί να γεννηθεί φως. Η πανδημία πυροδότησε εξελίξεις που επιτάχυναν την τεχνολογική ανάπτυξη σε κάθε σφαίρα της ύπαρξής μας. Από την άνοδο των διαδικτυακών εργαλείων συνεργασίας, όπως το Zoom, μέχρι την αξιοποίηση της κινητής τεχνολογίας στον κλάδο της υγείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ανίχνευση των κινήσεων ενός ατόμου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Το περιβάλλον που δημιουργήθηκε στην κορύφωση της πανδημίας, ώθησε τις επενδύσεις και βασίστηκε σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες ξεπήδησαν μέσα από ερωτήματα όπως το «τι θα συμβεί εάν» ή το «τι θα συμβεί εάν δεν το κάνουμε».
Αλλά η νέα τεχνολογία δεν είναι μόνο μια γρήγορη νίκη. Η ίδια τεχνολογία θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί τις εταιρείες, να συμβάλλει στη μελλοντική προετοιμασία για τυχόν καταστροφές, να διευρύνει την ικανότητα των ομάδων και να επιτρέψει περαιτέρω καινοτομίες, οι οποίες συμβάλλουν στη συνέχιση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, μην ξεχνούμε πως το δίκτυο 5G είναι ήδη εδώ, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες.
ΗΠΑ
Για πολλούς, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε τον μοναδικό πρόεδρο στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν επανεξελέγη, αποτελεί ένα πολύ καλό νέο, τόσο για τη χώρα όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η απίστευτα κακή διαχείριση της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο τρόπος που αντιμετώπιζε το τεράστιο ζήτημα του SARS-CoV-2 στις δημόσιες ομιλίες του, ακόμα και όταν νόσησε ο ίδιος, εν τέλει του κόστισαν την παραμονή του στον Λευκό Οίκο και το Οβάλ Γραφείο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται ιδιαίτερη ανακούφιση, καθώς οι σχέσεις της με τον Τραμπ μόνο ως καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται ξαναχτίσει τις γκρεμισμένες γέφυρες αρκετά γρήγορα. Σίγουρα, βέβαια, ανακούφιση αισθάνονται και πολλοί Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι ζητούν μία προοδευτικότερη διαχείριση των ζητημάτων.
Κλιματική αλλαγή
Μολονότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας παγκοσμίως είναι πολύ σημαντικό.
Το 26% της ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως για θέρμανση, ενέργεια και μεταφορά, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2018, από 18% το 2017. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 45% έως το 2040, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.