Κόσμος

«Πυρηνικό» μήνυμα της Μόσχας: «Παγκόσμια καταστροφή» αν η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας επικαλέστηκε τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνεχείς παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από τους συμμάχους της στη Δύση θα οδηγήσουν σε αντίποινα με «πιο ισχυρά όπλα», δήλωσε την Κυριακή ανώτατο στέλεχος του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, της Κρατικής Δούμας, απείλησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με «παγκόσμια καταστροφή» λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξής τους στην κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία προσπαθεί να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει εδάφη που έχασε στη ρωσική εισβολή.

Ο Βολοντίν επικαλέστηκε απευθείας τη χρήση πυρηνικών όπλων στη δήλωσή του μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Τα επιχειρήματα ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν όπλα μαζικής καταστροφής σε τοπικές συγκρούσεις είναι αβάσιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα κράτη δεν έχουν αντιμετωπίσει μια κατάσταση στην οποία απειλείται η ασφάλεια των πολιτών τους και η εδαφική ακεραιότητά τους», έγραψε ο Ρώσος αξιωματούχος στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απειλές με… φόντο τα Leopard

Η απειλή έρχεται εν μέσω επιχειρημάτων για το αν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία για να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή. Το Κίεβο έχει ζητήσει τα γερμανικής κατασκευής τανκς, τα οποία λέει ότι χρειάζεται για να ανανεώσει την αντεπίθεσή του κατά των δυνάμεων της Μόσχας. Αλλά το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην έκκληση της Ουκρανίας και των συμμάχων της να στείλουν τα τανκς, λόγω των φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το Βερολίνο επίσης δεν έχει εγκρίνει τις παραδόσεις των τανκ από τους συμμάχους του, καθώς η Γερμανία έχει τον τελευταίο λόγο για τυχόν επανεξαγωγές των οχημάτων από χώρες που τα έχουν αγοράσει.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, ανέφερε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Bild. Ερωτηθείς για τα τανκς Leopard, ο Πιστόριους είπε: «Είμαστε σε πολύ στενό διάλογο για αυτό το θέμα με τους διεθνείς εταίρους μας, πάνω απ’ όλα με τις ΗΠΑ».

Στην ανάρτησή του στο Telegram, ο Ρώσος Βολοντίν είπε: «Με τις αποφάσεις τους, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες οδηγούν τον κόσμο σε έναν τρομερό πόλεμο… Οι ξένοι πολιτικοί που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε μια παγκόσμια τραγωδία που θα καταστρέψει τις χώρες τους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κορυφαίοι Ρώσοι πολιτικοί απειλούν με πυρηνική κλιμάκωση. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει επικαλεστεί τη χρήση πυρηνικών όπλων περισσότερες από μία φορές από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από το Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αντλία υγρών καυσίμων πρατηρίου
Τζόκερ Κλήρωση 22/1/2023: Μοιράζει τουλάχιστον 600.000 ευρώ
Chevron Right