Το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές του προτάσεις στη Ρωσία, παράλληλα με τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε έκτακτη συνεντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα (26/1), καλώντας για ακόμη μία φορά τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση.
«Αντιμετωπίζουμε κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζεται. Με πάνω από 100.000 στρατεύματα σε θέση και περισσότερο καθ’οδόν, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ανάπτυξης στη Λευκορωσία . Καλούμε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση» σημείωσε.
Προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Όχι μέσω βίας ή απειλής βίας. Έτσι σήμερα, το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές προτάσεις στη Ρωσία. Το κάναμε παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από βίαιη συμπεριφορά, επιθετική ρητορική και κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται εναντίον των Συμμάχων και άλλων εθνών. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών, και όλα τα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες διευθέτησης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος της Νορμανδίας».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ και της ΕΡΤ για το εάν ακόμη μπορεί να επιλεχθεί ο δρόμος της διπλωματίας ή εάν φοβάται για περαιτέρω κλιμάκωση από τη στιγμή που και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών», ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε το ΝΑΤΟ είναι υπέρ αυτής της πολιτικής και όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ είναι υπέρ αυτής και επεσήμανε ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του διότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα κατά του διαλόγου, αλλά επιχείρημα για δέσμευση στον διάλογο για την αποφυγή σύγκρουσης. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την ετοιμότητα για σοβαρό διάλογο με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χρήση βίας θα επέφερε μαζικές συνέπειες και κυρώσεις.
Μπλίνκεν: Η γραπτή απάντηση στην Ρωσία ορίζει μια διπλωματική οδό
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.
«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ