Στη Νορβηγία σημειώθηκε τεράστια κατολίσθηση σε κοινότητα του δήμου του Γκέρντρουμ, ενώ άνοιξε ένας μεγάλος κρατήρας.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, και 21 αγνοούνται. Μάλιστα, ο κρατήρας που δημιουργήθηκε κατέστρεψε περισσότερα από δέκα σπίτια σήμερα (30/12) τα ξημερώματα.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε κοινότητα του δήμου του Γκέρντρουμ που βρίκσεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια του Οσλο, στη νότια Νορβηγία.
Περί τους 700 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από τον κρατήρα, στο βάθος του οποίου βρίσκονται τα κατεστραμμένα σπίτια.
UPDATE — Photo of Gjerdrum landslide area in Norway
(by HRS Sør-Norge)https://t.co/1KVtbJJ5Bw pic.twitter.com/Hv6plrStC2— Nordic News (@Nordic_News) December 30, 2020
Οι αγνοούμενοι κατοικούσαν στα σπίτια που βρίσκονται στο βαθύτερο μέρος του κρατήρα, αλλά δεν έχει γίνει σαφές αν είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ή έχουν καταφέρει να γλιτώσουν και δεν έχουν καταγραφεί.
Το έδαφος παραμένει ασταθές και η επέμβαση γίνεται προς το παρόν δια ελικοπτέρου, σύμφωνα με την αστυνομία.
Χωμάτινες μάζες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνηση στην περιοχή μίας από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην σύγχρονη ιστορία της Νορβηγίας, σύμφωνα με στέλεχος της Νορβηγικής Υπηρεσίας Υδάτων και Ενέργειας.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην νότια Νορβηγία είναι πιθανόν να προκάλεσαν μετακινήσεις του σαθρού αργιλώδους εδάφους της περιοχής οδηγώντας στην σημερινή καταστροφή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία από vg.no