Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ παρέδωσαν την Τετάρτη στη Ρωσία γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η Μόσχα από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Τα κείμενα αυτών των εγγράφων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, καθώς η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει να μην δημοσιοποιηθούν, αλλά τα κύρια σημεία έχουν ήδη περιγραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Δύση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε παραχωρήσεις αρχών στη Ρωσία, αλλά περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Οι απαντήσεις των ΗΠΑ προς τις προτάσεις της Ρωσίας, δόθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός Πρέσβης αποχώρησε από το κτήριο του Ρωσικού ΥΠΕΞ μισή ώρα αργότερα χωρίς σχόλια, ενώ το υπουργείο διευκρίνισε αργότερα ότι το έγγραφο είχε παραλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.
Οι απαντήσεις του ΝΑΤΟ διαβιβάστηκαν μέσω της Ρωσικής Πρεσβείας στο Βέλγιο που λειτουργεί ως σύνδεσμος των δυο μερών, καθώς Ρωσία και ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας του γραφείου του Οργανισμού στην Μόσχα και του Γραφείου Επαφής της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ζητήθηκαν εγγράφως από τη Ρωσία μετά την πρώτη σειρά συναντήσεων για τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης ότι το αμερικανικό έγγραφο δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά ένα σύνολο ιδεών, και περιείχε “θετικά σημεία” στα οποία η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων, τη διαφάνεια των ασκήσεων και τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Όσον αφορά την απόρριψη της επέκτασης του ΝΑΤΟ, η θέση των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη καθώς η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική των “ανοικτών θυρών” στη συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμμετείχε στην προετοιμασία των απαντήσεων και στο κείμενο, το οποίο είναι “πλήρως συντονισμένο” με τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και το Κίεβο, ενώ έχει επίσης διαβιβαστεί στους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο.
Ο Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί όσον αφορά τη διεύρυνσή της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ, όπως είπε, πρότεινε στη Ρωσία να επαναλειτουργήσει τις αποστολές στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, να δημιουργήσει μια άμεση γραμμή επικοινωνίας και να κάνει τη μέγιστη δυνατή χρήση των στρατιωτικών επαφών για την αποφυγή επεισοδίων και να επαναληφθούν οι ενημερώσεις για τις ασκήσεις, ο διάλογος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και το διάστημα. Συμπλήρωσε δε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια σειρά διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.
Οι απαντήσεις των εγγράφων που περιέγραψαν τόσο ο Μπλίνκεν όσο και ο Στόλτενμπεργκ δεν περιλαμβάνουν παραχωρήσεις προς τη Μόσχα σε καμία από τις τρεις βασικές απαιτήσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν εγγυήσεις κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, την απόσυρση από την Ανατολική Ευρώπη των δυνάμεων της συμμαχίας που βρίσκονται εκεί από το 1997 και την άρνηση της ανάπτυξης όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Κάτι όμως που το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα τονίσει ξεκάθαρα, ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν αποτελούν μενού από το οποίο η Δύση μπορεί να επιλέξει.
Πιστοί στη ρήση του Ιούλιου Καίσαρα, «αν θέλεις Ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ από τη μια προτείνουν διάλογο, από την άλλη αναφέρονται στην αυξημένη ετοιμότητα των δυτικών δυνάμεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, αν και ελπίζουν ότι “δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν”, και μια προηγμένη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, 5.000 ανδρών, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εντός των επόμενων ημερών.
Ωστόσο, αναφερόμενος στην αποδιδόμενη πρόθεση της Ρωσίας να “εισβάλει” στην Ουκρανία, ο Μπλίνκεν δεν απέκλεισε ότι η Μόσχα “δεν το εννοεί σοβαρά”. Η συμβουλή προς τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος δεν αποδεικνύει καθόλου την βεβαιότητα της Ουάσιγκτον ότι επίκειται σύγκρουση, εξήγησε.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι αναμένει νέες επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο εγγύς μέλλον.