Κόσμος

ΕΕ: Η Πολωνία μπορεί να εξαιρεθεί από τον «μηχανισμό αλληλεγγύης» στο μεταναστευτικό

Η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, έκανε γραπτή δήλωση σχετικά με το στοιχείο της αλληλεγγύης του νέου πακέτου μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Πολωνία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι η Πολωνία, η οποία θα θέσει το θέμα της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό σε δημοψήφισμα αντιδρώντας στο μέτρο αυτό, θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον «μηχανισμό αλληλεγγύης», ο οποίος περιλαμβάνει την υποχρεωτική κατανομή μεταναστών σε κάθε χώρα της ΕΕ για την καταπολέμηση του μεταναστευτικού προβλήματος, εάν αποφασιστεί ότι επιβαρύνεται από τη μετανάστευση.

Η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, έκανε γραπτή δήλωση σχετικά με το στοιχείο της αλληλεγγύης του νέου πακέτου μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Πολωνία.

«Η Επιτροπή της ΕΕ έχει προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση. Είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με συντονισμένο τρόπο. Η παράτυπη μετανάστευση δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τα κράτη μέλη στη νότια Ευρώπη», δήλωσε η Χίπερ, προσθέτοντας ότι ο «μηχανισμός αλληλεγγύης» δεν σημαίνει την αναγκαστική επανεγκατάσταση μεταναστών σε κάθε κράτος μέλος.

Η Χίπερ τόνισε ότι οι χώρες που δεν μπορούν να δεχθούν μετανάστες μπορούν να συμβάλουν με εναλλακτικά μέτρα, όπως οικονομική, επιχειρησιακή ή τεχνική υποστήριξη και ανάπτυξη ικανοτήτων.

Σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς, βρίσκεται «υπό μεταναστευτική πίεση», η Χίπερ δήλωσε ότι η χώρα αυτή θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη συνεισφορά στον «μηχανισμό αλληλεγγύης» και μάλιστα να υποστηριχθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, επωφελούμενη έτσι από τους νέους κανόνες.

Αναφέροντας ότι οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου βρίσκονται σε εξέλιξη, η Χίπερ δήλωσε ότι «η θέση του Συμβουλίου υπόκειται σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Χίπερ τόνισε ωστόσο ότι οι αποφάσεις για δημοψηφίσματα είναι εσωτερικά θέματα που διέπονται από την εθνική νομοθεσία των κρατών μελών.

Από τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η ΕΕ αναζητά λύσεις για το πώς θα κατανέμει τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών και πώς θα στέλνει πίσω εκείνους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Η «δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο» που ετοίμασε η Επιτροπή της ΕΕ για τον σκοπό αυτό δεν μπορεί να υιοθετηθεί λόγω των διαφορετικών στάσεων των κρατών μελών.

Αφού η Γαλλία υιοθέτησε μια «προσέγγιση βήμα προς βήμα» για την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη δέσμη μέτρων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία με ειδική πλειοψηφία σχετικά με τον «υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης» που περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8-9 Ιουνίου.

Η Πολωνία είχε αντιταχθεί στην υποχρεωτική κατανομή των μεταναστών σε κάθε χώρα της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού, ο οποίος διαφορετικά θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να καταβάλλουν 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που αρνούνται να δεχθούν.

Ο πρωθυπουργός Ματέουζ Μοραβιέβσκι, ο οποίος είχε δηλώσει από την αρχή της διακυβέρνησής του ότι ήταν αντίθετος με το σχέδιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση μεταναστών, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα με τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου και ότι ένα από τα 4 ερωτήματα που θα τεθεί στους πολίτες θα είναι «Υποστηρίζετε την αποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών σύμφωνα με τον υποχρεωτικό μηχανισμό μετανάστευσης που επιβάλλει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τροχαίο στις Σέρρες: «Δεν αντιλήφθηκα τίποτα» λέει ο οδηγός του φορτηγού – Σε σοβαρή κατάσταση ο 12χρονος
Super Cup: O μικρός Λέανδρος που συνόδευσε τον Χάαλαντ στο «Γ. Καραϊσκάκης»
Chevron Right