Την ώρα που δίνει μάχη για να υπερκεράσει τις προκλήσεις από την «αδέσμευτη» ψήφο διαμαρτυρίας των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να χάσει από έναν παντελώς άγνωστο αντίπαλο τη «Σούπερ Τρίτη» στην πολιτεία της αμερικανικής Σαμόα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Ο λόγος για τον επιχειρηματία Τζέισον Πάλμερ, ο οποίος -σύμφωνα με το NBC– δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε στο ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Κι ενώ, λοιπόν, ο Μπάιντεν κατάφερε να «σκουπίσει» 14 πολιτείες και ετοιμαζόταν να κάνει το «15 στα 15», η αμερικανική Σαμόα στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, έκανε την έκπληξη επιλέγοντας τον Πάλμερ.
Συγκεκριμένα, από τις 91 ψήφους, ο Πάλμερ πήρε τις 51 και ο Μπάιντεν τις 40, με αποτέλεσμα ο μέχρι τώρα άγνωστος υποψήφιος από τη Βαλτιμόρη να κερδίσει τους 4 από τους 6 αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών.
Φυσικά, η επικράτηση του Πάλμερ στην περιφέρεια των 50.000 κατοίκων δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία του Μπάιντεν προς το χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο, κατάφερε να τον κάνει παγκοσμίως γνωστό έστω και με αυτή τη «μικροσκοπική» αλλά απρόβλεπτη νίκη.
The American Dream needs a serious upgrade. I am entering the 2024 presidential race to pass the torch to a new generation of Americans. Together, we can rebuild the American Dream.https://t.co/fRkVZCd24u#palmerforpresident2024 #RebuildTheAmericanDream #presidentialrace pic.twitter.com/HTQWRhpvtc
— Jason Palmer (@educationpalmer) November 10, 2023
Ο Τζέισον Πάλμερ κέρδισε στην αμερικανική Σαμόα χωρίς να… πατήσει ποτέ το πόδι του
Σε συνέντευξή του στο Associated Press μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πάλμερ δήλωσε ότι «έμαθα ότι κέρδισα επειδή το τηλέφωνό μου εξερράγη από μηνύματα φίλων και στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας».
Μάλιστα, ο Πάλμερ, κάτοικος του Μέριλαντ, δήλωσε ότι δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την περιοχή πριν από την εκλογική αναμέτρηση, αλλά «έκανε εκστρατεία εξ αποστάσεως, διοργανώνοντας δημόσιες συναντήσεις μέσω Zoom, μιλώντας με τους ανθρώπους, ακούγοντάς τους για τις ανησυχίες τους και τι τους ενδιαφέρει».
Ο Πάλμερ προκρίθηκε για το προεδρικό ψηφοδέλτιο σε 16 πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ και, στα 52 του έτη, αυτοπροβλήθηκε ως ένας από τους νεότερους υποψηφίους των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με τον Guardian, την ημέρα πριν από την ψηφοφορία, ο Πάλμερ δημοσίευσε στο X (πρώην Twitter) ότι «η Ουάσιγκτον έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό να αποκτήσει έναν πρόεδρο που θα είναι συνήγορος της Αμερικανικής Σαμόα». Ο λογαριασμός του περιλαμβάνει φωτογραφίες νεαρών ανθρώπων που κρατούν αυτοσχέδιες προεκλογικές πινακίδες.
«Αυτή η νίκη είναι απόδειξη της δύναμης των φωνών μας. Μαζί, μπορούμε να ξαναχτίσουμε το Αμερικανικό Όνειρο και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα αρχεία χρηματοδότησης της εκστρατείας, ο Πάλμερ έχει βάλει στην καμπάνια του περισσότερα από 500.000 δολάρια από τα δικά του χρήματα.
«Δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματα μαζί σου όταν πεθάνεις», είπε στο Associated Press. «Αλλά μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο όσο είσαι εδώ», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των επικρατειών των ΗΠΑ ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές, αλλά δεν έχουν εκπροσώπηση στο εκλογικό σώμα για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η Αμερικανική Σαμόα ήταν ο τόπος «δονκιχωτικών» νικών στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών του 2020, η μόνη νίκη του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ ήρθε σε αυτήν την περιφέρεια.