Κόσμος

Βαθαίνει το ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα: Ο «δειλός» Σολτς και ο «φαφλατάς» Μακρόν

Οι περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας, ο βασικός πυλώνας της ΕΕ, φαίνεται πως δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του. Τα «καρφιά» Μακρόν και Σολτς

Οι περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας, ο βασικός πυλώνας της ΕΕ, φαίνεται πως δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του. Παρίσι και Βερολίνο, το τελευταίο διάστημα, φροντίζουν να δημοσιοποιούν τις αντιθέσεις τους, καταδεικνύοντας ένα διαρκώς αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη δημόσια γαλλογερμανική αντιπαράθεση προκλήθηκε από μια νέα δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ενόψει και των ευρωεκλογών, ακολουθεί το τελευταίο διάστημα υψηλούς τόνους στη ρητορική του.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μην είναι δειλοί» στην υποστήριξη του Κιέβου απέναντι στη ρωσική εισβολή. Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως, παρά τις αντιδράσεις και το «άδειασμα» από τους υπόλοιπους ηγέτες, επιμένει να «υποστηρίζει πλήρως» την πρότασή του για αποστολή ευρωπαϊκών ή νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Σίγουρα πλησιάζουμε σε μια στιγμή για την Ευρώπη στην οποία θα είναι απαραίτητο να μην είμαστε δειλοί», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτός είναι ή δεν είναι δικός μας πόλεμος; Μπορούμε να κοιτάξουμε μακριά θεωρώντας ότι μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα απλά να κυλήσουν; Δεν το πιστεύω, και για αυτό ζήτησα μια στρατηγική αναβάθμιση και το υποστηρίζω πλήρως», πρόσθεσε λίγη ώρα αργότερα, κατά τη συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Πάβελ.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε εμφατικά από τους ισχυρότερους εκ των δυτικών συμμάχων. Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία ακόμη και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, που αποτελούν τους πιο ένθερμους οπαδούς της στρατιωτικής υποστήριξης, υπογράμμισαν πως διαφωνούν κατηγορηματικά με την αποστολή στρατευμάτων. Ηχηρό «όχι» είπαν και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα έστελνε τελεσίγραφο πως με μια τέτοια κίνηση η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και η απάντηση θα είναι ισχυρή.

Απάντηση Βερολίνου για τους δειλούς του Μακρόν

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Μακρόν περί «δειλίας», πόσο μάλλον καθώς αυτές έγιναν ενώ στη Γερμανία έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις των συνομιλιών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων που επέκριναν τον Όλαφ Σολτς για την άρνησή του να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε τη ρητορική του Μακρόν ως «αντιπαραγωγική» και πρόσθεσε: «Δεν χρειαζόμαστε κουβέντες για στρατεύματα στο πεδίο ή για το αν διαθέτουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος». «Αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε σε ό,τι αφορά στη βοήθεια προς την Ουκρανία».

Μετά τη γερμανική αντίδραση, ο Μακρόν επιχείρησε να ρίξει κάπως τόνους, αλλά επανέλαβε έμμεσα την κριτική του. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε – για αυτονόητους διπλωματικούς λόγους – να διευκρινίσει πως η Γερμανία δεν ήταν ο «στόχος» των δηλώσεών του, αλλά πως πρόθεσή του ήταν να «ταρακουνήσει» τους δυτικούς συμμάχους στο σύνολό τους. «Αν είμαστε παθητικοί… διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποφέρουμε, να υποστούμε αποτυχίες στο πεδίο, να υποστούμε πιθανές απογοητεύσεις στις ΗΠΑ», είπε.

Η τελευταία του αναφορά στις ΗΠΑ σχετίζεται με το γεγονός πως το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, αλλά και στο ενδεχόμενο επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, μια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα απομακρύνει την Ουάσινγκτον από το Κίεβο.

Το παρασκήνιο μιας κακής σχέσης

Σε κάθε περίπτωση, οι εντάσεις στο εσωτερικό του γαλλογερμανικού έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Το Παρίσι θεωρεί πως το Βερολίνο ακολουθεί μια λανθασμένη κατεύθυνση, βλέποντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσα από το πρίσμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και κατ΄επέκταση με το ΝΑΤΟ, ενώ η Γερμανία επικρίνει τον Μακρόν, που αυτοπροβάλλεται ως «ηγέτης» της υποστήριξης της Ουκρανίας, παρότι η στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει η Γαλλία στο Κίεβο υπολείπεται της γερμανικής.

Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου έχουν αναδείξει ένα «καυτό» παρασκήνιο και έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ Μακρόν και Σολτς. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τον Γερμανό Καγκελάριο ως έναν ηγέτη χωρίς θάρρος και φιλοδοξία που δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Επισήμανε δε την έλλειψη χημείας μεταξύ τους από την πρώτη ημέρα. Στενοί συνεργάτες του Σολτς, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, αναγνωρίζουν επίσης ότι οι δύο τους δεν τα πάνε καλά, υπογραμμίζοντας πως στο Βερολίνο ο Μακρόν θεωρείται εν ολίγοις «φαφλατάς», μια πολιτική φιγούρα που είναι καλύτερος στο να μιλάει για μεγάλα οράματα παρά να τα υλοποιεί.

Ο Μακρόν και ο Σολτς, που προηγουμένως ήταν υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών τους, γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, όμως φαίνεται πως ποτέ δεν ταυτίζονταν ιδιαίτερα. Το ψυχρό κλίμα μεταξύ τους επιβεβαίωσε έμμεσα και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος μέσω μιας «νοσταλγικής» δήλωσης για την Άνγκελα Μέρκελ, την πρώην Καγκελάριο, με την οποία συνεργάστηκε για μια τετραετία (2017-2021), πριν αυτή αποχωρήσει από την πολιτική. «Γνώρισα έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούσαν μεταξύ τους», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υεμένη: Eπίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο - Αναφορές για 3 αγνοούμενους και 4 σοβαρά τραυματίες
Δήμος Μούτσης: Ο Γιώργος Νταλάρας αποχαιρετά «μια φυσαρμόνικα που κλαίει»
Chevron Right