Την επανέναρξη των δοκιμών του φαρμάκου της υδροξυχλωροκίνης ανακοίνωσε την Τετάρτη (3/6) το απόγευμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενόσω συνεχίζονται οι έρευνες για την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας της COVID-19.
Η αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να διακόψει τη διεθνή δοκιμή αφού εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία για το φάρμακο, δήλωσε συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη στη Γενεύη. «Η εκτελεστική ομάδα έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των δοκιμών», είπε.
Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την ασφάλεια όλων των θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον κορονοϊό, πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, εμβολίων και διαγνωστικών μεθόδων ως μέρος της δέσμευσής μας να υπηρετήσουμε τον κόσμο με επιστήμη, λύσεις και αλληλεγγύη», είπε.
"The Executive Group will communicate with the principal investigators in the trial about resuming the hydroxychloroquine arm of the trial"-@DrTedros #COVID19 https://t.co/oarCCl4y4q
— World Health Organization (WHO) (@WHO) June 3, 2020
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα. Η επιθεώρηση θέλει με τον τρόπο αυτόν «να ειδοποιήσει τους αναγνώστες ότι σοβαρά επιστημονικά ζητήματα επισημάνθηκαν στο Lancet σχετικά με την έρευνα αυτή, η οποία αποτελεί αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της, αναφέρει.
Η επισήμανση αυτή δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ υπό το σχήμα «expression of concern», που αποτελεί επίσημη ειδοποίηση που χρησιμοποιείται από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις για να επισημανθεί ότι μία μελέτη παρουσιάζει ενδεχομένως προβλήματα. Αν και το «expression of concern», δεν έχει την βαρύτητα των επιπτώσεων μίας απόσυρσης , δημιουργεί σε κάθε περίπτωση αμφιβολίες για τις επιστημονικές εργασίες στις οποίες αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω έρευνα οδήγησε σε ολόκληρο τον κόσμο στην διακοπή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη, διότι συμπεραίνει ότι το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο The Lancet και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν. Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.