Με το Κίεβο να ζητά επίμονα τα Leopard 2 και τον Όλαφ Σολτς να ασκεί βέτο για τη μεταφορά τους, η Πολωνία μπαίνει «σφήνα», στέλνοντας επίσημο αίτημα στην Καγκελαρία για την επανεξαγωγή των αρμάτων μάχης.
Την είδηση έκανε, χθες, γνωστή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής Leopard στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της Γερμανίας, εφόσον υπάρξει μικρός συνασπισμός χωρών που συμφωνεί.
Σήμερα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ την επιβεβαίωσε, στέλνοντας επίσημο αίτημα προς το Βερολίνο.
«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».
«Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.
Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με περίπου 15 χώρες για το θέμα αυτό.
Η Ουκρανία εδώ και καιρό επιμένει στην αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει περιοχές που έχει χάσει.
Ωστόσο, η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopard 2, διστάζει να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Απόφαση του καγκελαρίου
«Στο τέλος της ημέρας την απόφαση φυσικά θα λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια αμυντικής διάσκεψης που οργάνωσε στο Βερολίνο η εφημερίδα Handelsblatt.
«Η άποψη της υπουργού μου για το θέμα είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στη Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν Leopard 2 στο Κίεβο.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας περιμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η έκθεση για την επιχειρησιακή κατάσταση των Leopard που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και η βιομηχανία. Σύμφωνα με την Rheinmetall στην οποία ανήκει η κατασκευάστρια εταιρία KMW, μπορούν να παραδοθούν τα πρώτα Leopard 2 από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την εταιρία, έτοιμα θα είναι 139 άρματα που ανήκουν στη Μπουντεσβέρ και μπορεί να αποφασίσει τί θα πράξει. Στα σενάρια περιλαμβάνεται μία «κυκλική ανταλλαγή» μέσω χωρών όπως η Τσεχία και η Σλοβακία.
Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 320 άρματα μάχης Leopard 1και Leopard 2.
Το μεγαλύτερο αριθμό των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης διαθέτει η Ελλάδα, συνολικά 853 και ακολουθεί η Τουρκία με 713. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ζητήματα συμβατότητας ανάμεσα στα Leopard 1 και τα πλέον σύγχρονα Leopard 2, για τα οποία υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι.