Κόσμος

Μία… τσίχλα κατά του κορονοϊού μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία;

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια τσίχλα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και στη διασπορά της γρίπης.

Μια μονάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Πεν στις ΗΠΑ δημιούργησε μια τσίχλα από φυτική πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να παγιδεύσει τα μόρια του κορονοϊού στο σάλιο, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Μάλιστα, η μετάδοση επιβραδύνεται όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από κύτταρο σε κύτταρο στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται και η ένταση των συμπτωμάτων στους ασθενείς

Η πρωτεΐνη «ACE2», που περιέχεται στην τσίχλα, χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον κορονοϊό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα και προστέθηκε με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων κυττάρων μαρουλιού

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Biomaterials» (δείτε εδώ), αντιγράφοντας αυτή την πρωτεΐνη, οι ερευνητές κατόρθωσαν να εγκλωβίσουν τον ιό στο στόμα των ασθενών

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από πειράματα που έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες, χρησιμοποιώντας σάλιο κάποιων ασθενών που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και άλλων που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, τα μόρια του ιού «προσκολλήθηκαν» πάνω στους υποδοχείς της πρωτεΐνης «ACE2», η οποία περιέχεται στην τσίχλα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, το ιικό φορτίο έφτασε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Παράλληλα, μία δεύτερη τσίχλα, που φτιάχτηκε από σκόνη φασολιών, όχι μόνο παγιδεύει τα μόρια του SARS-CoV-2 αλλά και διάφορα άλλα στελέχη του κορονοϊού που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, καθώς και αρκετά στελέχη της γρίπης. Επιπλέον, τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η τσίχλα θα μπορούσε να παγιδεύσει και άλλους ιούς της στοματικής κοιλότητας όπως είναι το HPV και ο έρπης. 

Δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι επιστήμονες πριν και μετά τη χρήση της τσίχλας:

tsixla covid
Biomaterials

Οι επιστήμονες τώρα προετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές και ελπίζουν πως η συγκεκριμένη τσίχλα θα μπορεί να λειτουργήσει ως μια οικονομική και εύχρηστη επιλογή στην αντιμετώπιση της Covid-19.

«Ήδη χρησιμοποιούμε μάσκες και άλλα φυσικά εμπόδια για περιορίσουμε τη διασπορά. Αυτή η τσίχλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο για τη μάχη αυτή», είπε ο δρ. Χένρι Ντάνιελ, επικεφαλής της έρευνας, στην «Today».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η REGGEBORGH ανεβάζει το ποσοστό της στο 46% - Έμπρακτη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση, τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τη χώρα
Φωτιά τώρα στο Πυθαγόρειο της Σάμου
Chevron Right