Ορισμένοι από τους ξένους μαχητές που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία είναι νεοναζί εξτρεμιστές και επιστρέφουν στις χώρες τους με πολεμικές δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή, ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Έρευνας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Μέσης Ανατολής (MEMRI).
20.000 ξένοι μαχητές πήγαν να υπηρετήσουν στην Ουκρανία στην αρχή της σύγκρουσης, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις αρχές Μαρτίου.
Οι μαχητές αυτοί εκπαιδεύτηκαν για μάχη, μαθαίνοντας δεξιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν, να στρατολογήσουν και να σχεδιάσουν τη βία μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα, έγραψε ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής Τάρεκ Μεγκερίσι στο Foreign Policy.
«Στο έδαφος, σε πραγματικές συνθήκες μάχης, οι εξτρεμιστές αποκτούν εμπειρία στη μάχη, τον ανταρτοπόλεμο, τα εκρηκτικά και τη δραστηριότητα των ελεύθερων σκοπευτών. Αυτές οι δεξιότητες και αυτή η εμπειρία θα μπορούσαν τελικά να στραφούν εναντίον των δυτικών κυβερνήσεων».
Η Ουκρανία στρατολόγησε στο παρελθόν ξένους, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών, το 2014 για να βοηθήσουν την υπεράσπιση της Κριμαίας. Ωστόσο, το MEMRI εξήγησε ότι οι μαχητές ελέγχονται πλέον πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες ουκρανικές ομάδες στρατολογούν ενεργά «βίαιους εξτρεμιστές με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα-λευκούς υπεροπλιστές για να ενταχθούν σε διάφορα νεοναζιστικά τάγματα εθελοντών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας», σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας εκφράζουν στο έγγραφο την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ με περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Γερμανία ανησυχούν ομοίως με την προοπτική εξτρεμιστές πολίτες τους να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.
Η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία τοποθετήθηκε στις πύλες αναχώρησης των πτήσεων που κατευθύνονταν προς την Ουκρανία στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελέγξει τους επιβάτες, λόγω της ανησυχίας ότι ορισμένοι εξτρεμιστές αναζητούσαν στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση στα όπλα, σύμφωνα με τον Guardian.