Οι εκπρόσωποι του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) επέστρεψαν σήμερα στον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ την ανεκπλήρωτη τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με την οποία εξαντλήθηκε η τελευταία ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της 47ης Εθνοσυνέλευσης.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του BSP Γκεόργκι Σβιλένσκι επεσήμανε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες η Αριστερά κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο πλαίσιο της 47ης Εθνοσυνέλευσης.
Ο αρχηγός του κράτους θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα ορίσει ημερομηνία για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.
«Μαζί με την ανεκπλήρωτη εντολή, ο κυβερνητικός συνασπισμός κληροδοτεί στο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο την ενεργειακή κρίση, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κατάρρευση της οικονομίας και του κοινωνικού συστήματος», δήλωσε με τη σειρά του ο Ρούμεν Ράντεφ, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η χειρότερη κληρονομιά της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να λάβουν γρήγορα απόφαση σχετικά με την προεδρία του ΚΕΒΡ (Επιτροπή Ρύθμισης Ενέργειας και Υδάτων).
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα δήλωσε ότι «έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με το ΚΕΒΡ».
«Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι βάρος είναι για το ΚΕΒΡ να μην εργάζεται κατά τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να μάθουμε αν σκοπεύετε επίσης να παρατείνετε τις εργασίες του Κοινοβουλίου, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα».
Απαντώντας ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά, καλώ την Εθνοσυνέλευση να βρει λύση σε αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας».
Μετά την αποχώρηση της από το Προεδρικό Γραφείο η Κορνίλια Νίνοβα επιτέθηκε στον Βούλγαρο Πρόεδρο, λέγοντας ότι «δεν έχει σταματήσει να ασκεί κριτική σε αυτή την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα, παρόλο που δημιούργησε το “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”. Πιστεύουμε ότι είναι μέλος αυτής της ομάδας που έριξε τη σημερινή κυβέρνηση».
Βιάζεται να πάρει την εξουσία και να κυβερνήσει, είπε η Νινόβα για τον Βούλγαρο Πρόεδρο και συνέχισε λέγοντας ότι ο Ράντεφ οφείλει και τις δύο του θητείες ως Πρόεδρος στο BSP[Ο Ράντεφ στηρίχτηκε από το BSP]. Οι πολίτες θα πρέπει να εκτιμήσουν το έργο του ως προέδρου, σημείωσε η Πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σχετικά με τη σύνθεση του μελλοντικού υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, η Νίνοβα έκανε γνωστό ότι το BSP δεν θα συμμετέχει στο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο.