Το Ναουρού, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (15/01) άλλαξε διπλωματική στάση, μετά τις προεδρικές στην Ταϊβάν, αναγνωρίζοντας τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας .
Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της μικροσκοπικής νησιωτικής χώρας στον Ειρηνικό, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Αυστραλίας, ανέφερε ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και επιδιώκει την επανάληψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων «προς το συμφέρον της Δημοκρατίας και του λαού του Ναουρού». Η απόφαση αφήνει την Ταϊβάν με μόλις 12 επίσημους διπλωματικούς συμμάχους. Επσημαίνεται ότι το Ναουρού έχει αλλάξει αρκετές φορές μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Είχε σχέσεις με την Ταϊπέι από το 1980 έως το 2002, στη συνέχεια με το Πεκίνο από το 2002 έως το 2005 και υποστήριζε την Ταϊπέι από το 2005.
Πάντως, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Guardian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι «καλωσόρισε» την απόφαση και ότι θα σηματοδοτήσει «ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις με το Ναουρού στη βάση της αρχής της μίας Κίνας». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι έλαβε γνώση της απόφασης την Κυριακή (14/01), την επομένη των εκλογών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι είναι αναστατωμένος.
Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα ήταν ο νικητής των εκλογών, το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιωτικού έθνους. Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων θητειών της, η κυβέρνηση της Κίνας είχε αυξήσει τις πιέσεις της εναντίον της Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί ως επαρχία και σκοπεύει να προσαρτήσει, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν την είχε ποτέ κυβερνήσει. Μεταξύ των μέτρων που έλαβε, τα οποία περιλάμβαναν στρατιωτική επίθεση, γνωστικό πόλεμο και οικονομικό εξαναγκασμό, το Πεκίνο έπεισε επίσης εννέα από τους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν να αλλάξουν στάση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Τσάι Ινγκ-γουέν. Το Ναουρού γίνεται η δέκατη χώρα.
Η τελευταία χώρα που διέκοψε τους δεσμούς της με την Ταϊβάν, ήταν η Ονδούρα τον περασμένο Απρίλιο, τερματίζοντας 82 χρόνια αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ταϊβάν δήλωσαν ανοιχτά ότι οι αποφάσεις τους βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε οικονομικά κίνητρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας δήλωσε τότε ότι η χώρα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και η Ταϊβάν δεν είχε απαντήσει σε αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης χρέους ύψους 600 εκατ. δολαρίων ή αύξησης της οικονομικής βοήθειας. Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Ονδούρα ότι ζητούσε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.