Ως αντίβαρο των S-400 επιχειρούν οι αμερικανοί να εμφανίζουν στην παγκόσμια αγορά το νέο μοντέλο των Patriot, η πρώτη δοκιμή των οποίων έγινε την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 επί Αυστραλιανού εδάφους παρουσία Άγγλων – Γάλλων -Γερμανών – Καναδών – Ινδών – Ινδονησιανών και Ιαπώνων !
Το μεγάλο παζάρι της Raytheon Missiles & Defense ξεκίνησε ήδη και είναι το δεύτερο μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991 όπου οι πωλήσεις του συγκεκριμένου συστήματος εκτοξεύτηκαν λόγω της διαφήμισης των 30 ημερών που είχε γίνει μέσω του CNN.
Ήδη η πρώτη πώληση του εξελιγμένου Patriot έγινε στην Ευρώπη ! Η Ρουμανία που συμπεριφέρεται ως «μύγα» της Δύσης στο ρουθούνι της Ρωσίας έσπευσε να καπαρώσει την πρώτη συστοιχία του «new Patriot» η οποία και θα «βλέπει» Μαύρη Θάλασσα Ρωσία και Τουρκία που διαθέτουν S-400 , ενώ ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του «new Patriot» -όπως 17 άλλων συστημάτων σε αντίστοιχες Χώρες- θα παρακολουθείται live και θα συντονίζεται απευθείας από τις ΗΠΑ, την «μαμά» εταιρία!
Η Ελλάδα μπροστά σε συμπληγάδες…
Μπροστά στις νέες αυτές εξελίξεις η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί ολοταχώς το παράδειγμα της Ρουμανίας ! Ήδη έχει μπει στην διαδικασία εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων Patriot και σχεδιάζει την αγορά επιπλέον καινούργιων ! Το μόνο πρόβλημα είναι τα λεφτά που ψάχνει ο Σκυλακάκης και δεν τα βρίσκει… Ωστόσο η Αθήνα επιχειρεί να μπει στο «κλαμπ των σύγχρονων Patriot» με ταυτόχρονη απαξίωση του συνόλου της Ρωσικής αντιαεροπορικής ομπρέλας ( S-300, TOR-M1, OSA) γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια στο άμεσο μέλλον θα δημιουργήσει διπλωματικό πρόβλημα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Προς το παρών μπορεί η Μόσχα να επιδεικνύει ανοχή και να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή δεν βλέπει την «μηχανή» απαξίωσης των ρωσικών συστημάτων που έχει τεθεί σε λειτουργία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με υπερατλαντική εντολή , ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η «αρκούδα» δεν θα αντιδράσει! Κάθε άλλο παρά βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Προφανώς και είναι έτοιμη να κατασπαράξει ακόμη και τα «δικά της παιδιά» που με κομματική υποτροφία την δεκαετία του ´80 σπούδασαν στην ΕΣΣΔ και τώρα ένα εξ αυτών βρίσκεται στην αντίπερα όχθη και κάνει «χαμηλές πτήσεις» ως καθοδηγητής της αντιρωσικής εκστρατείας στην Ελλάδα….
Κάποιοι στην Αθήνα νομίζουν ότι με μισόλογα και ασάφειες μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της «αρκούδας» και να την κοροϊδέψουν. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει ανοιχτά στην Ρωσία και να ξεκαθαρίσει την θέση της:
– Θα ρίξει στην «θάλασσα» τα Ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως επίμονα της ζητούν οι Αμερικανοί ή θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό τους και ΔΕΝ θα τα αφήσει να σαπίσουν όπως της ζητάει η Βουλή των Ελλήνων βάσει εγκρίσεων και αποφάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλισμών; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ντουλάπι με τους «προς υπογραφή» φακέλους που αφορούν υλικά ρωσικών συστημάτων. Το λογικό είναι η Ελλάδα να πει ΝΑΙ στους Patriot αλλά ΟΧΙ στην απόσυρση των S-300 οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να αντικρούσουν τους S-400 της Τουρκίας.
Κάποτε αυτό το έλεγαν Εθνική Ανεξαρτησία…
Πασαρέλα στον Ειρηνικό….
Η βολή των νέων Patriot της 16ης Ιουλίου στην Αυστραλία κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών έγινε από αμερικανούς χειριστές που υπηρετούν σε Βάσεις της Ιαπωνίας και του Γκουάμ , στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Talisman Sabre 21». Είχε προηγηθεί η κατασκευή μιας high tech αποθήκης για την φύλαξη και ανάπτυξη των συγκεκριμένων πυραύλων στο νησί Οκινάουα καταμεσής του Ειρηνικού στο σύμπλεγμα νησιών Ρίου Κίου νοτιανατολικά της Ιαπωνίας , όπου βρίσκεται αμερικανική βάση. Στην άσκηση «Talisman Sabre 21» συμμετέχουν η Αυστραλία και οι ΗΠΑ μαζί με τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα, συμμετέχουν στην άσκηση. Συνολικά, στα επιχειρησιακά σενάρια της άσκησης λαμβάνουν μέρος 17.000 στρατιώτες. Στην ίδια άσκηση που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία και η Ινδονησία.
Είναι σαφές ότι η τελευταία φιέστα δοκιμής των εξελιγμένων Patriot στην Αυστραλία, παρουσία εκπροσώπων από τους μεγαλύτερους Στρατούς του κόσμου , του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας , της Ευρώπης ( Βρετανία- Γερμανία- Γαλλία) και της Ασίας ( Ν Κορέα – Ινδία – Ινδονησία), αποδεικνύει ότι η αμερικανική φρενίτιδα κατά των Ρωσικών πυραύλων – κυρίως των S-400 – εκτός από γεωστρατηγικούς λόγους έχει και οικονομικά κίνητρα που συνδέονται απόλυτα με τις επόμενες παραγγελίες της Raytheon που στο πέρασμα του χρόνου παραμένει σταθερή αξία της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας με πανίσχυρα ερείσματα στο Κογκρέσο.
Από τον Ειρηνικό στην Μαύρη Θάλασσα…
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρουμανία που βρίσκεται πλησίον της Ρωσίας και τις χωρίζει η Μαύρη Θάλασσα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκινάει τον παγκόσμιο χορό αγοράς των εκσυγχρονισμένων συστημάτων Patriot για να αντιμετωπίσει – όπως επισήμως λένε – τις «εξελισσόμενες απειλές». Προφανώς «εξελισσόμενες απειλές» θεωρούνται η Ρωσία και οι S-400.
Η Ρουμανία διαθέτει ήδη μια μονάδα Patriot. Η Raytheon Missiles & Defense την παρέδωσε σε χρόνο ρεκόρ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απαντώντας – σύμφωνα με την εταιρεία- «στις ανησυχίες του μέλους του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Στο μεταξύ η Ρουμανία αποφάσισε ήδη να αναβαθμίσει το υπάρχον σύστημα Patriot δείχνοντας τον δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου (βλέπε Ελλάδα) ώστε να αγοράσουν καινούργια Patriot και παράλληλα να αναβαθμίσουν τα παλαιότερα που διαθέτουν με αλλαγή υλικού και λογισμικού.
Η Ρουμανία είναι μεταξύ των 17 χωρών που διαθέτουν συστήματα Patriot τα επιχειρησιακά σενάρια και τα δεδομένα των οποίων ενημερώνονται και τροποποιούνται διαρκώς από την «μαμά» εταιρία . Η Raytheon -όπως η ίδια εξηγεί- παρακολουθεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των συστημάτων που έχει πουλήσει στις 17 συγκεκριμένες χώρες για να διασφαλίσει τη συνεχή αξιοπιστία, συντηρησιμότητα και ικανότητα του συστήματος για την αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των απειλών – από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους έως μη επανδρωμένα εναέρια μέσα και προηγμένα αεροσκάφη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία Raytheon ως προς την προώθηση των Patriot παγκοσμίως είναι η δημιουργία της πρώτης εγκατάστασης αποθήκευσης πυραύλων Patriot στην Ιαπωνία στην αεροπορική βάση Kadena τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 19 Μαΐου 2021. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό έργο που ξεκίνησε το 2020 μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ και στόχο έχει αφενός την καλύτερη και ασφαλέστερη φύλαξη και συντήρηση των συστημάτων Patriot που βρίσκονται στην συγκεκριμένη αμερικανική βάση της Ιαπωνίας. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ετοιμότητα και βελτιώνεται ο χρόνος αντίδρασης με αποτέλεσμα να νιώθουν και πιο ασφαλείς οι κάτοικοι της Οκινάουα. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο που ενσωματώνει την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, παρέχοντας μια ρεαλιστική τρισδιάστατη εικόνα.