Παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, ελάχιστες ώρες μετά την παραίτηση του Διευθυντή του ιδρύματος. Αφορμή είναι το σκάνδαλο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από τα εκθέματα του μουσείου.
Είναι ο τρίτος υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου ο οποίος αποχωρεί μετά την απόλυση του υπεύθυνου για τις ελληνικές συλλογές, Πίτερ Χιγκς, και τον διευθυντή, Χάρντγουϊκ Φίσερ.
Η ανακοίνωση του ιδρύματος ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».
Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.
Ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος αναμενόταν να αποχωρήσει από τη θέση του τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ότι οι αποτυχίες «πρέπει επί της ουσίας να αποδοθούν» σε αυτόν.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο εκτενώς όσο θα έπρεπε», τόνισε.
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτό το επεισόδιο και θα βγει πιο δυνατό από αυτό, αλλά δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου προκαλεί σύγχυση», πρόσθεσε.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου ότι εκλάπησαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».
Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Βρετανικό Μουσείο: «Έθαψαν» καταγγελία για πωλήσεις κλεμμένων στο eBay
Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός ότι είχε γίνει καταγγελία για πωλήσεις αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου στο eBay, οι υπεύθυνοι τις αγνόησαν.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ένας ειδικός σε αρχαιότητες με έδρα το εξωτερικό είχε μετατραπεί σε ντετέκτιβ και είχε ανακαλύψει πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα που εμφανίστηκε στο eBay με τιμή πώλησης 40 λίρες, ήταν ένα κομμάτι που απεικονιζόταν στον διαδικτυακό κατάλογο του μουσείου.
Ενημέρωσε το Βρετανικό Μουσείο και ένα ανώτερο μέλος του προσωπικού τον διαβεβαίωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί.
💎Missing jewellery has been turning up on the online auction site since at least 2016 https://t.co/Vj9mLU2jZU
— The Telegraph (@Telegraph) August 18, 2023
Πρόκειται για ειδικό στις αρχαιότητες που είδε το ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα, κατανόησε την αληθινή αξία του και επικοινώνησε με την Telegraph. Ήξερε ότι ήταν κομμάτι που απεικονίζεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του βρετανικού μουσείου το οποίο και ειδοποίησε τον Ιούνιο του 2020.
Προς αγανάκτηση του, όπως λέει ο ίδιος, επί τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο κι επακολούθησε η απόλυση του Πίτερ Τζον Χιγκς, επιμελητή για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου.