Η Ομάδα των Φίλων της Διαμεσολάβησης του ΟΗΕ θα συναντηθεί εικονικά για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 2022 για την 11η Υπουργική της Συνάντηση με θέμα «Η διαμεσολάβηση ως εργαλείο για την ειρηνική διευθέτηση και επίλυση των συγκρούσεων: Ο απολογισμός μετά από 10 χρόνια από το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ και το μέλλον».
Ο αριθμός των μελών της Ομάδας Φίλων έχει φθάσει σήμερα τα 61, με 53 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμούς.
Στη συνάντηση θα συμπροεδρεύσουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το πρώτο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διαμεσολάβηση και θα συζητήσουν τις μελλοντικές δραστηριότητες της Ομάδας Φίλων.
Η Ομάδα Φίλων της Διαμεσολάβησης ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 με σκοπό να προωθήσει και να προάγει τη χρήση της διαμεσολάβησης για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων, καθώς και να δημιουργήσει υποστήριξη για την ανάπτυξη της διαμεσολάβησης.
Τα μέλη της Ομάδας Φίλων της Διαμεσολάβησης δεσμεύονται να προωθήσουν την κουλτούρα της διαμεσολάβησης στις εθνικές τους πολιτικές, καθώς και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η Ομάδα Φίλων της Διαμεσολάβησης αποτελείται σήμερα από 53 κράτη μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη και 8 περιφερειακούς οργανισμούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η ομάδα συμπροεδρεύεται από τη Φινλανδία και την Τουρκία. Η Ομάδα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Πραγματοποιεί επίσης τακτικές συνεδριάσεις στη Νέα Υόρκη, σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων και Εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο εστιακών σημείων στις πρωτεύουσες/έδρες των μελών, με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών.
Της Ομάδας Φίλων της Διαμεσολάβησης συμπροεδρεύουν, Τουρκία και Φιλανδία και συμμετέχουν, Αλγερία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Τζιμπουτί, Γερμανία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ινδονησία, Ιράκ, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νεπάλ, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ομάν, Παναμάς, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Κατάρ, Ρουμανία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τανζανία (Ηνωμένη Δημοκρατία), Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Επίσης στην Ομάδα συμμετέχουν εκτός από τον ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση (ΑU), o Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών (LAS), η Ένωση των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), o Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).