Κόσμος

H Βρετανία ενέκρινε και τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η Βρετανία ενέκρινε μεν το εμβόλιο της Moderna, αλλά δεν θα μπορέσει να παραλάβει καμία από τις 17 εκατομμύρια δόσεις που αγόρασε μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, το νωρίτερο. 

Η Βρετανία ενέκρινε σήμερα (8/1) το εμβόλιο κορονοϊού των αμερικανικών εργαστηρίων Moderna. 

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Φαρμάκου και Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA)  της χώρας αποδέχθηκε την εισήγηση της Επιτροπής για Ανθρώπινα Φάρμακα και ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna, μετά από μήνες κλινικών δοκιμών σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και εκτεταμένη ανάλυση της ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητάς του.

Ωστόσο, η χώρα δεν θα μπορέσει να παραλάβει καμία από τις 17 εκατομμύρια δόσεις που αγόρασε μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, το νωρίτερο, καθώς δεν έχει διευρυνθεί αρκετά η παραγωγή του.

Το σκεύασμα της συγκεκριμένης αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας είναι το τρίτο που παίρνει πράσινο φως για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από εκείνα που παρασκεύασαν οι συμπράξεις της Pfizer με την BioNTech και της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο της Moderna την περασμένη Τετάρτη. Την ίδια ημέρα και μετά από την έγκρισή του εκ μέρους του ΕΜΑ, εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η οποία είναι αρμόδια για την αγορά των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).  

Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94% στην πρόληψη της ασθένειας Covid-19, μεταξύ άλλων και στους ηλικιωμένους, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία από τις πρώτες που υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία για την προμήθειά του, εάν κι εφόσον θα εγκρινόταν.  

«Έχουμε εμβολιάσει ήδη σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και το εμβόλιο της Moderna θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα ακόμη περισσότερο όταν οι δόσεις καταστούν διαθέσιμες την άνοιξη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γερμανία και Κύπρος αγοράζουν μόνες τους το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Τζένιφερ Λόπεζ: Απαθανατίστηκε για πρώτη φορά με μαγιό χωρίς ρετούς! (Φωτογραφίες)
Chevron Right