Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ της Κίνας Ζάο Λιζιέν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι «η πιθανή επίσκεψη [στην Ταϊβάν] θα αποτελούσε σαφή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και θα παραβίαζε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Αν η Πελόζι επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Η Κίνα ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά» το ταξιδιωτικό πρόγραμμα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, περιλαμβάνει πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν, με την οποία βρίσκεται σε διαμάχη για την κυριαρχία της.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιέν, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία του ονόματος της Ταϊβάν από το πρόγραμμα επίσκεψης της Πελόζι, δήλωσε ότι «είδαμε την ανακοίνωση του Κογκρέσου και τις αναρτήσεις της ομάδας της Πελόζι στο Twitter. Παρακολουθούμε στενά την ατζέντα της επίσκεψης».
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες στον επίσημο ιστότοπο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το πρόγραμμα επισκέψεων, αναφερόταν ότι η Πελόζι θα επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με πενταμελή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, αλλά δεν αναφερόταν η Ταϊβάν.
Τονίζοντας ότι έχουν σοβαρές ανησυχίες για την επίσκεψη και έχουν επανειλημμένα επαναλάβει την αντίθεσή τους σε αυτήν, ο εκπρόσωπος Ζάι επεσήμανε ότι «η πιθανή επίσκεψη θα σημάνει σαφή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και θα παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Αν η Πελόζι επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες”.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 28 Ιουλίου, έκανε σαφή τη στάση της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι «η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι η κοινή βούληση 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων, η βούληση του λαού δεν μπορεί να παραβιαστεί και όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν», είπε ο Ζάο για να προσθέσει «θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε εκ νέου στην αμερικανική πλευρά ότι η Κίνα θα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει αδρανής. Η κινεζική πλευρά θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Ο Ζάο δήλωσε ότι η ενδεχόμενη επίσκεψη του υπ’ αριθμόν 3 αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι πάντα εξαιρετικά ευαίσθητη λόγω της υψηλής θέσης του ενδιαφερόμενου προσώπου και ότι όποτε και όπως και αν επισκεφθεί την Ταϊβάν, θα παραβιάσει την αρχή της «μίας Κίνας» και θα κλονίσει τα θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, οδηγώντας σε πολιτικές επιπτώσεις.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να τηρήσουν την αρχή της «μίας Κίνας», να συμμορφωθούν με τις τρεις κοινές δηλώσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, και τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι “δεν θα υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν”».
Ο Ζάο ανέφερε ότι ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι η Κίνα έχει αυξήσει τη στρατιωτική της κινητοποίηση προς την Ταϊβάν. Η επίσκεψη της Πελόζι δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την πολιτική της μίας Κίνας. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε σε σημείο σύγκρουσης, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν εντάσεις». Σχετικά με το ερώτημα που του θύμισαν τα λόγια του, σημείωσε τα εξής:
«Η αρχή της μίας Κίνας είναι η βάση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην ένταση διαστρεβλώνοντας και εκχυδαϊζοντας την αρχή της μίας Κίνας με ανεύθυνες δηλώσεις. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ επανέλαβαν συχνά ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας (εννοείται της Ουκρανίας) πρέπει να προστατεύονται. Ελπίζουμε ότι θα τιμήσει αυτή τη δέσμευση για την Ταϊβάν και δεν θα εφαρμόσει διπλά πρότυπα».
Δημοσιεύματα σε αμερικανικά και ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Πελόζι θα επισκεφθεί το νησί, αν και δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CNN, που επικαλείται δύο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έναν Αμερικανό και έναν Ταϊβανέζο, η Πελόζι θα περάσει από την Ταϊβάν μεταξύ των σταθμών των επισκέψεών της και θα διανυκτερεύσει εκεί.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν, η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στην Ταϊβάν αύριο το βράδυ.
Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει, η οποία αναχώρησε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και σταμάτησε στη Χαβάη, φέρεται να έφτασαν στη Σιγκαπούρη σήμερα το πρωί.
Η Πελόζι συνοδεύεται από τους Γκρέγκορι Μικς, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαρκ Τακάνο, πρόεδρο της Επιτροπής Υποθέσεων Βετεράνων, Σούζαν ΝτελΜπένε, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων, Ράγια Κρισναμούρτι, μέλος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Πληροφοριών, και Άντι Κιμ, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Λόγω της πιθανής επίσκεψης, παρατηρήθηκε ότι η στρατιωτική κινητικότητα του αμερικανικού και του κινεζικού στρατού κοντά στην Ταϊβάν αυξήθηκε.
Το πολεμικό πλοίο Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο υπάγεται στον 7ο στόλο του αμερικανικού ναυτικού στον Ειρηνικό, αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη με τον πολεμικό στόλο στις αρχές της εβδομάδας και κινήθηκε βορειοανατολικά προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ενώ το πολεμικό ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας πραγματοποίησε επίσης ασκήσεις στην επαρχία Φουσιέν στην απέναντι ακτή της νήσου Ταϊβάν και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στις ακτές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας το Σαββατοκύριακο, οι περιοχές ήταν κλειστές για την κυκλοφορία των πλοίων.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη της 82χρονης Πελόζι στην Ταϊβάν τον Απρίλιο ακυρώθηκε με την αιτιολογία ότι νόσησε από Covid-19.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε τότε ότι η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν θα σήμαινε «υπέρβαση της κόκκινης γραμμής» που ορίζεται από την αρχή της «μίας Κίνας».
Εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί, η Πελόζι θα είναι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το νησί μετά από 25 χρόνια. Προηγουμένως, το 1997, ο Νιουτ Γκίνγκριτς είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν ενώ κατείχε αυτό το αξίωμα.