Κόσμος

ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καλούν την Ρωσία να σταματήσει την πυρηνική της ρητορική

«Μετά τον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την ανεύθυνη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική και συμπεριφορά της».

Με κοινή δήλωση των Υπουργών Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, καλούν τη Ρωσία να σταματήσει την ανεύθυνη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική και συμπεριφορά της, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να δεσμευτεί εκ νέου – με λόγια και έργα – στις αρχές που κατοχυρώνονται στην πρόσφατη δήλωση των ηγετών για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή των εξοπλιστικών αγώνων.

Όπως σημειώνει η κοινή δήλωση, «για περισσότερα από πενήντα χρόνια, η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) αποτελεί αναντικατάστατο και ζωτικό συστατικό στοιχείο μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες. Επαναβεβαιώνουμε ότι η ΝΡΤ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και το θεμέλιο για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού και των ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής τεχνολογίας. Υπενθυμίζουμε τις διαρκείς προσπάθειές μας για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων προς προώθηση των υποχρεώσεών μας για πυρηνικό αφοπλισμό βάσει του άρθρου VI της ΝΡΤ.

Καθώς αρχίζει η δέκατη διάσκεψη αναθεώρησης της ΝΡΤ, επιβεβαιώνουμε τη συνεχιζόμενη σημασία της και δεσμευόμαστε να εργαστούμε θετικά για την πλήρη εφαρμογή όλων των διατάξεων και την πλήρη υλοποίηση των σκοπών της. Μεταξύ αυτών είναι η προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την οποία, ως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο της ΝΡΤ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους που περιέχονται στη δήλωση της 3ης Ιανουαρίου 2022 για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή κούρσας εξοπλισμών. Αναγνωρίζουμε και ενεργούμε με βαθιά κατανόηση ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Επιβεβαιώνουμε τη φιλοδοξία και τα υψηλά διακυβεύματα που συνδέονται με τη διατήρηση του ρεκόρ μη χρήσης πυρηνικών όπλων από το 1945.

Τα πυρηνικά όπλα, για όσο διάστημα υπάρχουν, θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο. Καταδικάζουμε όσους θα χρησιμοποιούσαν ή απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα για στρατιωτικό εξαναγκασμό, εκφοβισμό και εκβιασμό.

Τέτοιες ενέργειες είναι βαθύτατα επικίνδυνες και αντίθετες με τους σκοπούς της ΝΡΤ και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την ανεύθυνη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική και συμπεριφορά της, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να δεσμευτεί εκ νέου – με λόγια και έργα – στις αρχές που κατοχυρώνονται στην πρόσφατη δήλωση των ηγετών για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή των εξοπλιστικών αγώνων.

Η ΝΡΤ έχει μειώσει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου και η περαιτέρω μείωση αυτού του κινδύνου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΝΡΤ και για την παρούσα Διάσκεψη αναθεώρησης. Αναγνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος αυτός αντιμετωπίζεται καλύτερα μέσω συγκεκριμένων, ουσιαστικών και σκόπιμων μέτρων και με την υπέρβαση των στρατηγικών, πολιτικών και τεχνικών προκλήσεων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Το έγγραφο εργασίας που υποβάλαμε περιγράφει τις αρχές και τις ευθύνες των υπεύθυνων πρακτικών για τα κράτη μέλη της ΝΡΤ που κατέχουν πυρηνικά όπλα και απεικονίζει τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μας θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της δήλωσης της 3ης Ιανουαρίου.

Με την εντολή για ολοένα και ισχυρότερες πυρηνικές διασφαλίσεις, οι οποίες εφαρμόζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την επαλήθευση των δεσμεύσεων μη διάδοσης, υπενθυμίζουμε ότι η ΝΡΤ έχει θέσει την απαραίτητη βάση για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και για την ασφαλή ανταλλαγή πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς. Οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεισφορές στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της υγείας, του περιβάλλοντος και σε άλλους τομείς είναι τεράστιες. Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διευρύνουμε τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο.

Οι προηγούμενες διασκέψεις αναθεώρησης και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει μεταξύ μας έχουν προωθήσει αυτούς τους κοινούς στόχους και οι δεσμεύσεις αυτές παραμένουν σημαντικές. Οι κυβερνήσεις μας προσπάθησαν και θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εφαρμόζουν αυτές τις δεσμεύσεις. Στη δέκατη διάσκεψη αναθεώρησης, πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά, να προσδιορίσουμε τα πιο επείγοντα καθήκοντα για την προώθηση όλων των πυλώνων της συνθήκης: αφοπλισμός, μη διάδοση και ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, επιστήμη και τεχνολογία. Κάθε πυλώνας αντιπροσωπεύει ένα κοινό συμφέρον όλων των συμβαλλομένων μερών της ΝΡΤ, στο οποίο όλοι μπορούν να συμβάλουν.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και των προκλήσεων που έχουν θέσει τα πρόσφατα γεγονότα και στους τρεις αυτούς πυλώνες. Αυτόν τον μήνα, τα λόγια μας, οι πράξεις μας και το κοινό έδαφος που οικοδομούμε πρέπει να ενισχύσουν τους παγκόσμιους κανόνες που απορρέουν από αυτή τη Συνθήκη και μας προστατεύουν όλους. Αυτό απαιτεί να ενωθούμε στην απόρριψη της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής και των απερίσκεπτων επιθέσεων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς αντιδραστήρες και συναφείς ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της ΝΡΤ, κράτη με πυρηνικά όπλα ή μη, έχουν καθήκον να επιδεικνύουν και να προωθούν υπεύθυνη συμπεριφορά και αυτοσυγκράτηση κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Υπενθυμίζουμε, εν προκειμένω, τις αρνητικές και θετικές διαβεβαιώσεις μας για την ασφάλεια προς τα κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικό όπλο της ΝΡΤ και θα τηρήσουμε τις διαβεβαιώσεις αυτές.» καταλήγει η κοινή δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Προθεσμία 90 ημερών στην Γερμανία: Ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης - Φόβοι για κοινωνική αναταραχή
Ο φετινός Ιούλιος ο δεύτερος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα από το 2010
Chevron Right