Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία, επιτιθέμενη στην Ουκρανία, παραβίασε τον συμβιβασμό που εγγυάται την ασφάλεια στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες σχετικά με τη μη μετατόπιση των συνόρων με τη χρήση βίας τονίζοντας ότι γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ο Σολτς επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας ελήφθησαν με σκέψη και από κοινού με τις συμμαχικές χώρες δηλώνοντας ότι «ένας Γερμανός καγκελάριος που παίρνει σοβαρά τον όρκο του αξιώματός του θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».
Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όταν του υπενθύμισαν τα λόγια της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 24 Ιανουαρίου, ότι «είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», ο Σολτς σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Ως γερμανική κυβέρνηση, συμφωνούμε πλήρως σε αυτό το θέμα και η υπουργός Εξωτερικών το βλέπει επίσης έτσι».
Ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι μίλησε για τελευταία φορά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο, γιατί πρέπει να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο».
Όσον αφορά το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων του με τον Πούτιν, ο Σολτς επεσήμανε ότι «ο τόνος των τηλεφωνημάτων μας δεν είναι ασεβής, αλλά οι απόψεις μας είναι φυσικά εντελώς διαφορετικές».
Ο Σολτς πρόσθεσε ότι είχε σαφή στάση στις συνομιλίες του με τον Πούτιν και ότι κατά καιρούς συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, όπως η ανταλλαγή κρατουμένων, οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ή ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια.
Δηλώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει όσο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο «χωρίς να μειώνει την επιθετικότητά της», ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο αποσύροντας τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τα νέα αιτήματα για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Σολτς δήλωσε ότι η παροχή μαχητικών αεροσκαφών αποκλείεται και δήλωσε ότι «εάν η επόμενη συζήτηση ξεκινήσει μόλις ληφθεί μια απόφαση στη Γερμανία, δεν φαίνεται πολύ σοβαρή και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις του κράτους κλονίζεται».