Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι πολίτες σήμερα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της προηγούμενης Πέμπτης, τα συνδικάτα δίνουν ξανά ραντεβού σε μια μεγάλη απεργία που επηρεάζει από τις μεταφορές, μέχρι τα διυλίστηρια.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης μετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος της βιομηχανικής δράσης είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Μια κυλιόμενη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Παρίσι αφήνει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας και μια απεργία στα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα.
Αυτή τη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν οργανισμό καταστολής 13.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων – 5.500 μόνο στο Παρίσι – όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.
Ο Γάλλος ΥΠΕΣ από πλευράς του βλέπει ως υπαίτιους των επεισοδίων την άκρα αριστερά την οποία και κατηγορεί ότι θέλει να καταλύσει τη δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νταμανέν κάλεσε «σε αυτή την περίοδο βίας (…) όλους να ηρεμήσουν» και ανέφερε την πιθανή άφιξη στο Παρίσι την Τρίτη «περισσότερων από 1.000 ριζοσπαστικών στοιχείων, ορισμένοι από τους οποίους ήρθαν από το εξωτερικό και άλλοι ήταν παρόντες στο Sainte – Soline αυτό το Σαββατοκύριακο (σ.σ. στις κινητοποιήσεις για το νερό).
Και όσο δεν κάνουν πίσω οι διαδηλωτές απαιτώντας την ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης – ειδικά με τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε ισχύ, δηλαδή με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος – τόσο δεν υποχωρεί ούτε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι εικόνες άγριας καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας βρέθηκαν στο στόχαστρο κριτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης με τον Μακρόν ωστόσο να δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει στη βία.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών και εργασιακών θεμάτων, αλλά όχι για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Τα συνδικάτα λένε ότι θα συμφωνούσαν σε συνομιλίες μόνο εάν η κυβέρνηση συμφωνούσε να επανεξετάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πάντως, δεν φαίνεται διέξοδος στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τα συνδικάτα με τα βίαια επεισόδια να γίνονται όλο και πιο σοβαρά φορά τη φορά με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια κοινωνικοπολιτική κρίση παρόμοια με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που συγκλόνισε τη χώρα την περίοδο 2018- 2019.
Υπενθυμίζεται πως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν δεν έχει στη γαλλικη Εθνοσυνέλευση την πλειοψηφία και γνωρίζοντας ότι δεν θα καταφέρει το νομοσχέδιο να περάσει, κατέφυγε για ακόμα μια φορά στο αμφιλεγόμενο άρθεο 49.3 του Συντάγματος προκειμένου το νομοσχέδιο να μπει σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα, παρακάμπτοντας μια ψηφοφορία στη Βουλή. Η κυβέρνηση «επέζησε» οριακά μετά τις δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.
Και αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Γάλλους πολίτες που βγαίνουν για δέκατη μέρα σήμερα στους δρόμους.