«Γνωρίζω πολύ καλά τον πρόεδρο Μπολσονάρου. Εργάζεται πολύ σκληρά για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και, με όλο το σεβασμό, κάνει εξαιρετική δουλειά για το λαό της Βραζιλίας. Δεν είναι εύκολο. Ο ίδιος και η χώρα του έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ!», έγραψε στο tweet του ο Τραμπ.
«Καταπολεμάμε τις πυρκαγιές με μεγάλη επιτυχία», απάντησε με tweet του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, λίγες ώρες αργότερα αφότου έθεσε ως όρο να λάβει τη συγγνώμη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να δεχθεί τη βοήθεια της G7 στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίνε επί εβδομάδες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
– Thank you, President @realDonaldTrump. We're fighting the wildfires with great success. Brazil is and will always be an international reference in sustainable development. The fake news campaign built against our sovereignty will not work. The US can always count on Brazil. 👍 https://t.co/ZicUKsYGcx
— Jair M. Bolsonaro (@jairbolsonaro) August 27, 2019
Με τη στήριξή του προς «τον Τραμπ των τροπικών», όπως κάποιοι αποκαλούν Βραζιλιάνο ακροδεξιό πρόεδρο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου τάσσεται ενάντια στον Γάλλο πρόεδρο και στην αντιπαράθεση Μακρόν – Μπολσονάρου.
Χθες βράδυ, η Μπραζίλια απέρριψε κοφτά τη βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία πρότειναν οι χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, συνιστώντας στον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί «με το σπίτι του και τις αποικίες του».
Brazil's far-right president rejected $22 million in aid as the Amazon burns pic.twitter.com/fMQiyYfyRS
— NowThis Impact (@nowthisimpact) August 27, 2019
Οι βροχές δεν θα σβήσουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο
Στο μεταξύ, οι ασθενείς βροχοπτώσεις δεν είναι πιθανό να κατασβέσουν σύντομα τον αριθμό ρεκόρ των πυρκαγιών που μαίνονται στο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία, με κάποιες βροχές που θα σημειωθούν ως τις 10 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας που αναμετέδωσε το ΑΠΕ.
Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου καταστρέφεται από αριθμό ρεκόρ πυρκαγιών, καθώς ο αριθμός των εστιών φωτιάς στο τμήμα του στη Βραζιλία είχε αυξηθεί κατά 79% ως τις 25 Αυγούστου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών.
Οι πυρκαγιές δεν περιορίζονται στη Βραζιλία, με τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να έχουν καεί στη Βολιβία, κοντά στα σύνορά της με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.
Αν και η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως την ανάπτυξη στρατιωτών και στρατιωτικών αεροσκαφών, οι προσπάθειες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρότερες πυρκαγιές και να εμποδίσουν να ξεσπάσουν νέες, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να κατασβεστούν μόνο με τις βροχοπτώσεις.
Aerial footage shows the world's largest rainforest in flames. Brazil's Amazon is known as "the planet's lungs" for producing about 20 percent of the world's oxygen. This inferno threatens the rainforest ecosystem and also affects the entire globe. https://t.co/oLUl8Qk3ew pic.twitter.com/GUU2VzHaBo
— CNN (@CNN) August 27, 2019
Συνήθως η εποχή των βροχοπτώσεων στον Αμαζόνιο ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ χρειάζονται εβδομάδες μέχρις ότου σημειωθούν μεγάλες καταιγίδες.
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, για τις επόμενες 15 ημέρες βροχές θα σημειωθούν εκεί που χρειάζονται λιγότερο, δηλώνει η Μαρία Σίλβα Ντίας, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Περιορισμένες βροχοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές του Αμαζονίου όπου μαίνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές.
Αλλά ακόμη και στις περιοχές που θα σημειωθούν περισσότερες βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν μόνο μεμονωμένες καταιγίδες, σημειώνουν οι ειδικοί.
«Σε κάποιες περιοχές σίγουρα θα σβήσουν κάποιες πυρκαγιές, όμως αυτές είναι μεμονωμένες περιοχές», επισημαίνει η Ντίας. «Όλη η περιοχή χρειάζεται πιο τακτικές βροχοπτώσεις και αυτό θα συμβεί αργότερα, περίπου τον Οκτώβριο», προσθέτει.
Η ίδια εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20 χιλιοστά βροχής σε διάστημα μίας με δύο ωρών για να κατασβεστεί μια δασική πυρκαγιά, και περισσότερα για μια πιο εκτεταμένη.
Οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις τις επόμενες 15 ημέρες είναι ίδιες ή κάτω του μέσου όρου σε σχέση με την ίδια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Climatempo.
Μάλιστα ο ανατολικός Αμαζόνιος θα παραμείνει στεγνός τις επόμενες 15 ημέρες, με λίγες ή καθόλου βροχοπτώσεις σε περιοχές των πολιτειών Μάτο Γκρόσο, Πάρα και Τοκαντίνς, όπου οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 54% έως 161% σε σχέση με πέρυσι.
Εξάλλου η Ντίας σημειώνει ότι η εποχή της ξηρασίας, που διαφέρει σε κάθε περιοχή του Αμαζονίου, αλλά διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο, ήταν ιδιαίτερα ξηρή φέτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αμαζόνιος εξακολουθεί να φλέγεται παρά την κινητοποίηση του στρατού και τις υποσχέσεις της G7