Κόσμος

Γιατί το Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας

Tο Καλίνινγκραντ είναι σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η λιθουανική απαγόρευση διαμετακόμισης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω της επικράτειάς της προς και από την περιοχή της Ρωσίας έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο. Tο Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

Πού είναι το Καλίνινγκραντ;

Σύμφωνα με τον Guardian, η εν λόγω ρωσική περιφέρεια ή περιοχή, η οποία είναι μικρότερη από την Ουαλία, βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, σφηνωμένη μεταξύ της Λιθουανίας στα βόρεια και ανατολικά της και της Πολωνίας στα νότια. Βρίσκεται περίπου 800 μίλια (1.300 χλμ) από τη Μόσχα.

Γιατί είναι ρωσικό;

Πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν η πιο ανατολική μεγάλη πόλη της Γερμανίας, γνωστή ως Königsberg, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία της ως η πόλη στέψης της πρωσικής μοναρχίας.

Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου 1945, ο Σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ (αντικαταστάθηκε στις 26 Ιουλίου από τον Κλέμεντ Άτλ μετά τις θερινές γενικές εκλογές) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, αναδείχθηκαν μέχρι τα νέα σύνορα της Ευρώπης σε μια σύνοδο κορυφής των πολεμικών συμμάχων στη γερμανική πόλη Πότσνταμ.

Το Königsberg παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια μετονομάστηκε προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν, ενός μπολσεβίκου επαναστάτη. Ο γερμανικός πληθυσμός εκδιώχθηκε και οι Σοβιετικοί πολίτες τον επανεποίκησαν. Η Λιουντμίλα Πούτινα, η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν, γεννήθηκε στο Καλίνινγκραντ το 1958.

Η ιστορία, ωστόσο, έχει αφήσει την περιφέρεια αιχμάλωτη. Η σοβιετική κατάρρευση σημαίνει ότι είναι σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Καλίνινγκραντ προμηθεύεται μεγάλο μέρος της τροφής του από τους γείτονές του στην ΕΕ, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηπειρωτική Ρωσία για άλλα αγαθά. Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου, οπτάνθρακα και άνθρακα διακινούνται -κυρίως σιδηροδρομικώς- μέσω της Λιθουανίας.

Περίπου 100 ρωσικά τρένα διέλευσης περνούν από τη Λιθουανία κάθε μήνα. Υπήρξαν εντάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Η Λιθουανία κατασκεύασε ένα νέο φράχτη στα σύνορα το 2017 την εποχή των μαζικών στρατιωτικών ασκήσεων Zapad (δυτικά) της Ρωσίας και τα λιθουανικά ελικόπτερα είναι γνωστό ότι αιωρούνται πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή όταν επιβαίνουν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.

ΡΩΣΙΑ

 

Ποιο είναι το πρόβλημα; 

Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Λίγο λιγότερο από το ήμισυ όλων των εμπορευμάτων που συνήθως διέρχονται από τη Λιθουανία, συμπεριλαμβανομένων άνθρακα, μετάλλων, δομικών υλικών και προηγμένης τεχνολογίας, καλύπτονται από απαγόρευση εισόδου ρωσικών εξαγωγών στο έδαφος της ΕΕ.

Υπάρχει διαφορετική ημερομηνία επιβολής για πολλά από τα αγαθά. Στις 17 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του ρωσικού χάλυβα και του σιδηρομεταλλεύματος. Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι της Λιθουανίας δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον τη μεταφορά αυτών των εμπορευμάτων στις γραμμές τους.

Σε απάντηση, ο κυβερνήτης της περιοχής, Άντον Αλιχάνοφ, είπε ότι τα δρομολόγια των πορθμείων από την Αγία Πετρούπολη θα αντιμετωπίσουν την πίεση και ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Αυτό οδήγησε σε πανικό και εμφανίστηκαν βίντεο με τους αγοραστές να γεμίζουν μανιωδώς τα καρότσια αγορών σε καταστήματα DIY. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Λιθουανία ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο και μια σειρά συμφωνιών για τη διευκόλυνση της διέλευσης από την ηπειρωτική Ρωσία που είχαν συμφωνηθεί το 2004.

Το Κρεμλίνο έχει απειλήσει με αντίποινα. Όλα αυτά ακολουθούν την απόφαση της Λιθουανίας να αυξήσει την ασφάλειά της γύρω από τα τρένα. Προβλέπεται μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων πάνω από τις γραμμές. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τη Λιθουανία για αποκλεισμό των πολιτών της.

Ποια ήταν η απάντηση της Λιθουανίας;

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει απλώς ενεργήσει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κατηγόρησε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο ότι παρερμηνεύει την κατάσταση. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι η Λιθουανία είναι «αθώα», αλλά πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι θα «ελέγξουν διπλά» όλες τις σχετικές συμφωνίες.

Αυτό ηρέμησε τη Μόσχα;

Όχι. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Ρωσία κλήθηκε για επίπληξη την Τρίτη. Η πολεμική γλώσσα των αντιποίνων από το Κρεμλίνο έχει ανέβει ταχύτητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι μια καλύτερη αφήγηση για το Κρεμλίνο από αυτή της Μόσχας που αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και δημιουργεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε την Τρίτη ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για τους Λιθουανούς «στο εγγύς μέλλον». Η ΕΕ ζήτησε ηρεμία και διπλωματική λύση.

Ανησυχεί η ΕΕ;

Πολύ. Υπάρχει λίγη ομοιοκαταληξία ή λόγος για πολλά που κάνει ο Πούτιν αυτές τις μέρες. Ένας από τους μεγάλους φόβους ήταν μια ρωσική επίθεση σε αυτό που είναι γνωστό ως Suwalki Gap, η λωρίδα 50 μιλίων των συνόρων της Πολωνίας και της Λιθουανίας που βρίσκεται μεταξύ του Καλίνινγκραντ στα δυτικά και της φιλικής προς το Κρεμλίνο Λευκορωσίας στα ανατολικά. Αυτό θα μπορούσε να αποκόψει τη Λιθουανία και τη Λετονία, που βρίσκονται βόρεια του χάσματος, από την Πολωνία και την υπόλοιπη ΕΕ νότια αυτής.

Το Καλίνινγκραντ είναι το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής και φιλοξενεί μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα του, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων. Πέρα από τη χρήση της σειράς ως προάγγελο ενός άλλου παγκόσμιου πολέμου, οι ρωσικές επιλογές δεν είναι ισχυρές, ωστόσο.

Η αποκοπή της Λιθουανίας από τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να είναι μια μορφή αντιποίνων, αλλά η αλληλεγγύη της ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει, με τη Γερμανία και άλλους να μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική, αν και δαπανηρή, προμήθεια. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα περαιτέρω οικονομικό πλήγμα για τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ράλι Ακρόπολις 2022: Εισιτήρια από 10 έως 200 ευρώ για την διαδρομή στο ΟΑΚΑ
Λαϊκό Λαχείο: Κλήρωση και αποτελέσματα σήμερα 21/6/2022
Chevron Right