Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προτίθεται να μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έκανε αυτή την ανακοίνωση την Τετάρτη.
«Αναμένω να μιλήσω με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου» δήλωσε. Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι θα ήθελε «να θίξει τα θέματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο – την απελευθέρωση των Αμερικανών Paul Whelan και Brittney Griner». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «θα πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
«Υποβάλαμε μια ουσιαστική πρόταση πριν από αρκετές εβδομάδες σχετικά με την απελευθέρωσή τους. Οι κυβερνήσεις μας έχουν επικοινωνήσει άμεσα για την πρόταση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Σε αυτή τη συζήτηση θα συνεχίσω προσωπικά να συζητώ το θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι θα έρθουμε πιο κοντά σε μια λύση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Θα αναφερθώ επίσης στην προκαταρκτική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που έκαναν την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Η συμφωνία αυτή είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας στα χαρτιά και της πρακτικής εφαρμογής της», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη συζήτηση δεν θα είναι μια «διαπραγμάτευση για την Ουκρανία». «Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τον λαό της. Όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή, τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε.
Το Κρεμλίνο δεν σχολιάζει δημοσιεύματα σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ να ανταλλάξουν τον Μπάουτ με τους Γουίλαν και Γκρίνερ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 27 Ιουλίου ότι προτίθεται να συζητήσει την τύχη των Αμερικανών κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνομιλίας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν σχολίασε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να ανταλλάξουν τον Ρώσο Βίκτορ Μπάουτ με τους Αμερικανούς Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και Πολ Γουίλαν.
«Ουδέν σχόλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο TASS την Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση αν η Μόσχα έχει λάβει αντίστοιχη προσφορά από την Ουάσινγκτον.
Νωρίτερα, το CNN επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριζε ένα σχέδιο ανταλλαγής της Μπάουτ με τους Γκρίνερ και Γουίλαν και ότι μια σχετική ρωσική πρόταση είχε σταλεί τον Ιούνιο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να συζητήσει την τύχη των Αμερικανών σε προγραμματισμένη συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες.
Υποθέσεις Μπάουτ, Γκρέινερ και Γουίλαν
Ο Βίκτορ Μπάουτ συνελήφθη στην Ταϊλάνδη κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ το 2008 ως αποτέλεσμα επιχείρησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών- εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010. Το 2011, οι ένορκοι της Νέας Υόρκης έκριναν τον Ρώσο ένοχο για συνωμοσία «με σκοπό τη δολοφονία πολιτών των ΗΠΑ» και για υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας. Ο Μπάουτ δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες. Η ομοσπονδιακή δικαστής Σίρα Σέιντλιν του επέβαλε την ελάχιστη ποινή των 25 ετών φυλάκισης για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.
Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Γκρέινερ (η οποία έπαιζε στην ομάδα UGMK από το Εκατερίνμπουργκ) συνελήφθη τον Φεβρουάριο μετά την άφιξή της στη Μόσχα με πτήση από τη Νέα Υόρκη ως ύποπτη για προσπάθεια λαθρεμπορίας χασισέλαιου στη Ρωσία μέσω του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο. Στις 7 Ιουλίου σε δικαστήριο στο Χίμκι, κοντά στη Μόσχα, δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ελαίου κάνναβης, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να διαπράξει το έγκλημα.
Ο Γουίλαν, ο οποίος έχει την αμερικανική, την καναδική και την ιρλανδική υπηκοότητα καθώς και τη βρετανική, συνελήφθη κατά τη διάρκεια κατασκοπευτικής επιχείρησης στις 28 Δεκεμβρίου 2018 από Ρώσους αξιωματικούς της FSB σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Metropol στη Μόσχα. Το τμήμα ερευνών της FSB άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του βάσει του άρθρου 276 του ρωσικού ποινικού κώδικα (“κατασκοπεία”). Το δικαστήριο της Μόσχας έκρινε τον Γουίλαν ένοχο και τον καταδίκασε σε 16 χρόνια σε αυστηρό καθεστώς περιορισμού.