Κόσμος

Πούτιν: Πρότυπο αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Στο Πεκίνο σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ταξιδεύει για το Πεκίνο, ώστε να παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δημοσίευσε άρθρο στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ως πρότυπο αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και δέσμευσης για το μέλλον, προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες είναι στενοί γείτονες που συνδέονται επί αιώνιες με παραδοσιακή φιλία και εμπιστοσύνη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αφήνει για λίγο την Ρωσο-ουκρανική κρίση και στρέφεται στα αγαπημένα του χειμερινά σπορ, αλλά και την Κίνα, την έτερη στοχοποιημένη χώρα από τις ΗΠΑ, όπου την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο Πούτιν απευθύνεται στους κινέζους πολίτες, κάνοντας τους κοινωνούς των ρωσο-σινικών συνεργασιών, με το βλέμμα στο μέλλον.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ρωσοκινεζικές σχέσεις συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας, που εισέρχονται σε μια νέα εποχή, έχουν φθάσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο και έχουν γίνει πρότυπο αποτελεσματικότητας, υπευθυνότητας και προσδοκίας για το μέλλον», δήλωσε ο Πούτιν.

Όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, «οι βασικές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την κοινή εργασία μεταξύ των δύο χωρών καθορίστηκαν στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας, η εικοστή επέτειος της υπογραφής της οποίας γιορτάστηκε το 2021. Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν την ισότητα, την εκτίμηση των συμφερόντων του άλλου, την ελευθερία από την πολιτική και ιδεολογική συγκυρία και από τα κατάλοιπα του παρελθόντος», δηλώνει ο Πούτιν.

«Με βάση αυτές τις αρχές εμβαθύνουμε σταθερά τον πολιτικό διάλογο χρόνο με το χρόνο, στο πνεύμα της συνέχειας. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορωναϊού, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε δυναμικά το δυναμικό της οικονομικής εταιρικής σχέσης και να επεκτείνουμε τις ανθρωπιστικές ανταλλαγές», γράφει ο Ρώσος ηγέτης.

Ειδικότερα, ο Πούτιν επεσήμανε την αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συμμαχία που αναδύεται μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

Παράλληλα με τις μακροπρόθεσμες προμήθειες ρωσικών υδρογονανθράκων στην Κίνα, αναμένεται να υλοποιηθούν ορισμένα κοινά έργα μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε κινεζικούς πυρηνικούς σταθμούς, η οποία ξεκίνησε το 2021 με τη συμμετοχή της Rosatom. «Όλα αυτά ενισχύουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Λ.Δ. της Κίνας και της περιοχής της Ασίας στο σύνολό της», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Υπάρχει επίσης ένα ευρύ πεδίο ευκαιριών, σύμφωνα με τον Πούτιν, στην ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, στην ιατρική, στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής εθνικών συστημάτων πλοήγησης και της υλοποίησης του έργου του Διεθνούς Σεληνιακού Επιστημονικού Σταθμού. «Σοβαρή ώθηση στην ενίσχυση των διμερών δεσμών έδωσε το διετές Έτος Συνεργασίας για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία και την Κίνα το 2020-2021», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα και το Πεκίνο συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό των διακρατικών σχέσεων, διαδραματίζοντας σταθεροποιητικό ρόλο σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

«Μαζί, εργαζόμαστε για την ενίσχυση του κεντρικού συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στις παγκόσμιες υποθέσεις και προσπαθούμε να αποτρέψουμε τη διάβρωση του διεθνούς νομικού συστήματος, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε σε άλλο σημείο του άρθρου του.

«Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται ενεργά στο πλαίσιο της ευρύτερης ατζέντας των BRICS, του RIC, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλων ενώσεων. Στο πλαίσιο της G20, υποστηρίζουμε τη συνεκτίμηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων κατά τη διατύπωση συστάσεων, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση των πανδημιών είτε για την εφαρμογή της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή» έγραψε επίσης ο Πούτιν στο άρθρο του.

Όπως πρόσθεσε, «έχουμε επίσης παρόμοιες θέσεις για το διεθνές εμπόριο. Είμαστε υπέρ της διατήρησης ενός ανοικτού, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις πολυμερούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαστε υπέρ της επανεκκίνησης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Τον Μάρτιο του 2020, η Ρωσία πρότεινε μια πρωτοβουλία για “πράσινους διαδρόμους” στο εμπόριο, με την εξάλειψη όλων των κυρώσεων και των πολιτικών και διοικητικών εμποδίων. Η εφαρμογή της αποτελεί μια καλή βοήθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.»

Τέλος ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Κινέζους ομολόγους του «για τη βοήθειά τους στη δημιουργία της παραγωγής των ρωσικών εμβολίων Sputnik V και Sputnik Light στη ΛΔ της Κίνας και την «έγκαιρη οργάνωση των προμηθειών» του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσβλέπει στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χρήστος Σαρτζετάκης: Η σπάνια εμφάνιση της κόρης του στο πλευρό του
Πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου: Πόσο διαρκεί, πώς βγαίνει
Chevron Right