Κόσμος

Μακρόν: 6 μονάδες μέσα σε έναν μήνα έπεσε η δημοτικότητά του

Στο 28% η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση

 Δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Γαλλία αποκάλυψε ότι η δημοτικότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε κατά 6 μονάδες μέσα σε ένα μήνα λόγω των επιπτώσεων των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ομάδα έρευνας κοινής γνώμης BVA, πάνω από το 70% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Μακρόν δεν είναι καλός πρόεδρος.

Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στο 28%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η δημοτικότητα του Μακρόν μειώθηκε κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω της επιμονής του στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, η δημοτικότητα της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία αποδέχθηκε άμεσα τη μεταρρύθμιση χωρίς να την υποβάλει στο κοινοβούλιο, μειώθηκε κατά 2 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων επιθυμούν την απόσυρση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, η οποία προτείνει την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από τα 62 στα 64 έτη.

Η έρευνα διεξήχθη στις 24-25 Μαρτίου σε 1000 άτομα άνω των 18 ετών, αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας.

Η δημοτικότητα του Μακρόν ξεπερνούσε το 34% σε έρευνες που είχαν διεξαχθεί τους προηγούμενους μήνες.

Στους δρόμους και σήμερα οι Γάλλοι

Στο μεταξύ, εκατομμύρια Γάλλοι ετοιμάζονται και πάλι να βγουν στους δρόμους. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σήμερα σε πανεργατική απεργία και αναμένουν όργιο καταστολής, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα βγάλει στον δρόμο 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες. 

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Χθες ο Μακρόν κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τα στελέχη της πλειοψηφίας του –αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, κοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρθηκαν από έναν από τους μετέχοντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να «συνεχίσουν να τείνουν το χέρι» στα συνδικάτα και κατηγόρησε το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) ότι θέλει να «απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς.

«Υπάρχει αναγκαστικά ένταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να το ακούσουμε αυτό», αναγνώρισε από την πλευρά της η Μπορν.

Η πρωθυπουργός όρισε ως εκ τούτου δύο στόχους: «κατευνασμός των πνευμάτων στη χώρα και επιτάχυνση των απαντήσεων στις προσδοκίες των Γάλλων»

Για να το κάνει αυτό, ξεκίνησε χθες εκτεταμένες διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων με τους κοινοβουλευτικούς, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και τους κοινωνικούς εταίρους, για να «έχουμε διάλογο με όλους τους παράγοντες για τη μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε». 

Δεν κάνουν πίσω τα συνδικάτα

Ωστόσο τα συνδικάτα, τα οποία προειδοποίησαν για ανεξέλεγκτη τροπή των διαμαρτυριών, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα κατά της αύξησης του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, σημείο-κλειδί της κινητοποίησής τους.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προειδοποίησε χθες ότι θα δεχθεί “το χέρι που τείνει” η Μπορν μόνο αν η κυβέρνηση δείξει ότι κινείται προς μια παύση, “θέτοντας στο περιθώριο προς το παρόν τη μεταρρύθμιση”.

Ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη: «ο νόμος για τη συνταξιοδότηση είναι πλέον πίσω μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την κρίνουν “άδικη”, κυρίως για τους εργαζόμενους σε δύσκολα επαγγέλματα και για τις γυναίκες.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε “απόσυρση” ή “επανεξέταση” της μεταρρύθμισης και την αποχώρηση της πρωθυπουργού ώστε να υπάρξει διέξοδος από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το καθαρό πραξικόπημα” του Μακρόν.

Σήμερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι “650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι”.

Άλλη αστυνομική πηγή προβλέπει “διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια” παρουσία νέων στις πορείες.

Οι νέοι κινητοποιήθηκαν κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της αστυνομικής βίας ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την “υπερβολική χρήση βίας” από τις δυνάμεις της τάξης.

Δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις απειλές και τους εκφοβισμούς από αστυνομικούς κατά νεαρών διαδηλωτών στο Παρίσι που αποκαλύφθηκαν από ηχογράφηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΣΥΡΙΖΑ: Νέα αποκάλυψη για τον Καππάτο της ΝΔ - Κυνηγά στα δικαστήρια ανήμπορους δανειολήπτες
Survivor All Star: Έρχεται βόμβα για τον Σπύρο Μαρτίκα; – το φοβάται η παραγωγή
Chevron Right