Η αύξηση του εμπορίου από τους γείτονες και τους συμμάχους της Ρωσίας εξηγεί γιατί η οικονομία της είναι τόσο ανθεκτική παρά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ένα περίεργο πράγμα συνέβη με τα smartphones στην Αρμενία το περασμένο καλοκαίρι.
Οι αποστολές από άλλα μέρη του κόσμου προς τη μικροσκοπική πρώην σοβιετική δημοκρατία άρχισαν να διογκώνονται και να ξεπερνούν τις 10 φορές την αξία των εισαγωγών τηλεφώνων τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, η Αρμενία κατέγραψε έκρηξη στις εξαγωγές smartphones προς έναν πολιορκημένο σύμμαχο: Τη Ρωσία.
Η τάση αυτή, η οποία επαναλήφθηκε για πλυντήρια ρούχων, τσιπ υπολογιστών και άλλα προϊόντα σε μια χούφτα άλλες ασιατικές χώρες πέρυσι, παρέχει αποδείξεις για ορισμένες από τις νέες σωσίβιες γραμμές που κρατούν τη ρωσική οικονομία όρθια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση του εμπορίου για ορισμένους από τους γείτονες και συμμάχους της Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν τη Ρωσία με πολλά από τα προϊόντα που οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να αποκόψουν ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Αυτές οι κυρώσεις – οι οποίες περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας μαζί με περιορισμούς στην πώληση τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο στρατός της – εμποδίζουν την πρόσβαση σε μια ποικιλία προϊόντων. Από τη Ρωσία βγαίνουν τακτικά αναφορές για καταναλωτές που απογοητεύονται από τα πανάκριβα ή κακόγουστα προϊόντα, από το γάλα και τις οικιακές συσκευές μέχρι το λογισμικό υπολογιστών και τα φάρμακα, δήλωσε η Maria Snegovaya, ανώτερη συνεργάτης για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, σε εκδήλωση του think tank αυτό το μήνα.
Ακόμα κι έτσι, το ρωσικό εμπόριο φαίνεται να έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στο σημείο που βρισκόταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές της Ρωσίας μπορεί να έχουν ήδη ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα ή θα το κάνουν σύντομα, ανάλογα με τα μοντέλα τους.
Δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αρκετές εταιρείες
Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά έθνη δυσκολεύτηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι λιγότερες από το 9% των εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ομάδα των 7 κρατών είχαν εκποιήσει μία από τις ρωσικές θυγατρικές τους. Και οι εταιρείες εντοπισμού θαλάσσιων μεταφορών έχουν δει μια αύξηση της δραστηριότητας των ναυτιλιακών στόλων που μπορεί να βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει την ενέργειά της, παρακάμπτοντας προφανώς τους δυτικούς περιορισμούς στις πωλήσεις αυτές.
Ενώ οι δυτικές χώρες δεν έχουν απαγορεύσει την αποστολή καταναλωτικών προϊόντων όπως κινητά τηλέφωνα και πλυντήρια ρούχων στη Ρωσία, άλλες σαρωτικές κυρώσεις αναμενόταν να πιέσουν την οικονομία της. Περιλαμβάνουν ανώτατο όριο στην τιμή που μπορεί να χρεώνει η Ρωσία για το πετρέλαιό της, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση σε ημιαγωγούς και άλλη κρίσιμη τεχνολογία.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η H&M, η IBM, η Volkswagen και η Maersk, σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή, επικαλούμενες ηθικούς και υλικοτεχνικούς λόγους. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης. Οι χώρες δυσκολεύτηκαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία για ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά, και η ρωσική κεντρική τράπεζα κατάφερε να στηρίξει την αξία του ρουβλίου και να διατηρήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σταθερές.
Τη Δευτέρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος, μια απότομη βελτίωση από την προηγούμενη εκτίμησή του για συρρίκνωση κατά 2,3%.
Σύμφωνα με τους New York Times το ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι αναμένει ότι ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου θα παραμείνει σχετικά ισχυρός υπό το τρέχον ανώτατο όριο τιμών και ότι το ρωσικό εμπόριο θα συνεχίσει να ανακατευθύνεται σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Δύσκολο έτος το 2023 – Δεν θα καταρρεύσει η ρωσική οικονομία
Τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν σταματήσει να μεταφέρουν εμπορεύματα όπως τηλέφωνα, πλυντήρια ρούχων και ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης. Αντ’ αυτού, τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται με φορτηγά ή τρένα από τη Λευκορωσία, την Κίνα και το Καζακστάν. Η Fesco, η ρωσική εταιρεία μεταφορών, έχει προσθέσει νέα πλοία και νέα λιμάνια σε μια διαδρομή με την Τουρκία που μεταφέρει ρωσικά βιομηχανικά προϊόντα και ξένες συσκευές και ηλεκτρονικά είδη μεταξύ Νοβοροσίσκ και Κωνσταντινούπολης.
Ο Sergey Aleksashenko, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε σε εκδήλωση αυτόν τον μήνα ότι το 2023 θα είναι «ένα δύσκολο έτος» για τη ρωσική οικονομία, αλλά ότι δεν θα υπάρξει «καμία καταστροφή, καμία κατάρρευση».
Ορισμένα τμήματα της ρωσικής οικονομίας δυσκολεύονται, είπε, επισημαίνοντας τα εργοστάσια αυτοκινήτων που έκλεισαν αφού δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Αλλά οι στρατιωτικές δαπάνες και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας βοήθησαν να στηριχθεί πέρυσι.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ρωσική οικονομία είναι κουρελιασμένη, ότι έχει καταστραφεί, ότι ο Πούτιν δεν έχει κεφάλαια για να συνεχίσει τον πόλεμό του», είπε ο κ. Aleksashenko, αναφερόμενος στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Β. Πούτιν. «Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια».
Η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει εμπορικά στοιχεία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι μπορούν ακόμη να βγάλουν συμπεράσματα για τις εμπορικές της συνήθειες προσθέτοντας το εμπόριο που αναφέρουν άλλες χώρες με τη Ρωσία.
Ο Matthew Klein, συγγραφέας οικονομικών και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Trade Wars Are Class Wars», είναι ένας από τους ανθρώπους που βγάζουν συμπεράσματα για αυτή την τρύπα μεγέθους Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών προς τη Ρωσία τον Νοέμβριο ήταν μόλις 15 τοις εκατό κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο πριν από την εισβολή.
Ανέκαμψαν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία εξαιτίας Κίνας και Τουρκίας
Οι παγκόσμιες εξαγωγές προς τη Ρωσία πιθανότατα ανέκαμψαν πλήρως τον Δεκέμβριο, αν και πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα εμπορικά τους στοιχεία για τον μήνα, είπε.
«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται συνολικά στην Κίνα και την Τουρκία ιδιαίτερα», δήλωσε ο κ. Matthew Klein.
Δεν είναι σαφές πόσο από αυτό το εμπόριο παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αλλά τα μοτίβα είναι «ύποπτα», είπε. «Θα ήταν συνεπές με την ιδέα ότι υπάρχουν τρόποι να προσπαθήσει κανείς να παρακάμψει κάποιες από τις κυρώσεις».
Το Silverado Policy Accelerator, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ουάσινγκτον, εξέδωσε πρόσφατα μια παρόμοια ανάλυση, εκτιμώντας ότι η αξία των ρωσικών εισαγωγών από τον υπόλοιπο κόσμο είχε ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μία από τις μελέτες περίπτωσης στην εν λόγω έκθεση ήταν το άλμα στις πωλήσεις των αρμενικών smartphones. Ο Andrew S. David, ανώτερος διευθυντής έρευνας και ανάλυσης της Silverado, δήλωσε ότι οι τάσεις αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν μετατοπιστεί ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τη Ρωσία με αγαθά.
Η Samsung και η Apple, προηγουμένως σημαντικοί προμηθευτές ρωσικών κινητών τηλεφώνων, αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή. Οι εξαγωγές δημοφιλών κινεζικών εμπορικών σημάτων κινητών τηλεφώνων, όπως η Xiaomi, η Realme και η Honor, αρχικά επίσης υποχώρησαν, καθώς οι εταιρείες πάσχιζαν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τους νέους περιορισμούς στην αποστολή τεχνολογίας ή στην πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών στη Ρωσία.
Αλλά μετά από μια «περίοδο προσαρμογής», οι κινεζικές μάρκες άρχισαν να απογειώνονται στη Ρωσία, δήλωσε ο κ. David. Οι συνολικές κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της απότομης πτώσης του εμπορίου με την Ευρώπη. Τα τηλέφωνα της Apple και της Samsung φάνηκε επίσης να αρχίζουν να βρίσκουν το δρόμο τους πίσω στη Ρωσία, ανακατευθυνόμενα μέσω φιλικών γειτονικών χωρών.
«Η Αρμενία δεν είναι σίγουρα η μόνη», δήλωσε ο κ. David. «Πολλά έρχονται μέσω της κεντρικής δυτικής Ασίας, της Τουρκίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών».
Οι αποστολές προς τη Ρωσία άλλων προϊόντων, όπως τα επιβατικά οχήματα, έχουν επίσης ανακάμψει. Και η Κίνα έχει αυξήσει τις εξαγωγές ημιαγωγών προς τη Ρωσία, αν και οι συνολικές εισαγωγές τσιπ της Ρωσίας παραμένουν κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.
Το ανοιχτό ερώτημα για τα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο
Ένα σημαντικό ανοιχτό ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά το πλαφόν της Δύσης θα συγκρατήσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο φέτος.
Το πλαφόν επιτρέπει στη Ρωσία να πωλεί το πετρέλαιό της παγκοσμίως χρησιμοποιώντας δυτική θαλάσσια ασφάλιση και χρηματοδότηση, εφόσον η τιμή δεν υπερβαίνει τα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Το όριο αυτό, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά εξαίρεση από τις κυρώσεις των G-7, έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης από αυτό.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία βρίσκει τρόπους να παρακάμψει την προσπάθεια αυτή χρησιμοποιώντας πλοία που δεν βασίζονται σε δυτική ασφάλιση ή χρηματοδότηση.
Ο Ami Daniel, διευθύνων σύμβουλος της Windward, μιας εταιρείας ναυτιλιακών δεδομένων, δήλωσε ότι έχει δει εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδονησία και η Μαλαισία αγόρασαν πλοία για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αυτό που φαινόταν να είναι ένα μη δυτικό εμπορικό πλαίσιο για τη Ρωσία.
«Ουσιαστικά, η Ρωσία προσανατολίζεται στο να μπορεί να εμπορεύεται εκτός του κράτους δικαίου», είπε.
Ο Ami Daniel δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε επίσης παρατηρήσει μια απότομη αύξηση σε ναυτιλιακές πρακτικές που φαίνεται να αποτελούν ρωσικές προσπάθειες για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Περιλαμβάνουν μεταφορές ρωσικού πετρελαίου μεταξύ πλοίων μακριά στη θάλασσα, σε διεθνή ύδατα που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του ναυτικού καμίας χώρας, και προσπάθειες των πλοίων να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους απενεργοποιώντας δορυφορικούς ανιχνευτές που καταγράφουν τη θέση τους ή μεταδίδοντας ψεύτικες συντεταγμένες.
Μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας λάμβανε χώρα στον μέσο Ατλαντικό Ωκεανό. Αλλά μετά την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των ύποπτων πρακτικών σε αυτή την περιοχή, ο κόμβος μετακινήθηκε νότια, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ο κ. Daniel.
«Εκρήγνυνται», είπε για τις παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές. «Συμβαίνει σε βιομηχανική κλίμακα».
Μέχρι στιγμής, το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του, δηλαδή να μειώσει την τιμή που μπορεί να χρεώσει η Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τις παγκόσμιες προμήθειες σε ροή. Αλλά μένει να δούμε αν αυτός ο σκιώδης στόλος πλοίων είναι αρκετά μεγάλος ώστε να επιτρέψει στη Ρωσία να αγοράζει και να πωλεί πετρέλαιο εκτός του ανώτατου ορίου, δήλωσε ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ τον Ιανουάριο.
«Εάν αυτός ο στόλος είναι αρκετά μεγάλος ώστε η Ρωσία να λειτουργεί πραγματικά εκτός της εμβέλειας» των χωρών της G-7, το ανώτατο όριο πιθανότατα «δεν θα έχει το είδος της μόχλευσης που ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο κ. Cahill. «Νομίζω ότι θα το μάθουμε μέσα σε δύο μήνες».