Κόσμος

Επίδειξη ισχύος από την Κίνα: Στρατιωτικά γυμνάσια με πυραύλους γύρω από την Ταϊβάν

Στον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα πραγματοποιεί επίδειξη δυνάμεων, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν ξεκίνησαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας μία ημέρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Οι εικόνες και οι αναφορές που έρχονται από τα διενθή πρακτορεία το πρωί της Πέμπτης δείχνουν την ενόχληση του Πεκίνου, η οποία θέλησε να απαντήσει – προς το παρόν – διεξάγοντας μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται πως η νήσος έχει δική της κυβέρνηση, αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Κίνα, μάλιστα, προχώρησε και στην εκτόξευση πολλών βαλλιστικών πυραύλων στη θάλασσα κυρίως στα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του κύριου νησιού της Ταϊβάν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων του AFP οι πύραυλοι συνοδεύονταν από εκκωφαντικό θόρυβο και καπνό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε αυτές τις αναφορές για πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κοντά στο Matsu.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Στα social media κυκλοφορούν βίντεο πολιτών που φέρεται να δείχνουν βλήματα που εκτοξεύονταν πίσω από κινεζική παραλία στο Pingtan.

Εκτόξευση πυραύλων

https://twitter.com/Military_News4/status/1555071230008389633

Aξιωματούχος από την Ταϊβάν που μίλησε στoν Guardian είπε ότι περίπου 10 κινεζικά πλοία πέρασαν για λίγο την ανεπίσημη γραμμή που χωρίζει τα χωρικά ύδατα της Κίνας από εκείνα της Ταϊβάν, προτού τελικά «εκδιωχθούν» από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της νήσου.

Ο χάρτης, όπου διεξάγονται οι ασκήσεις:

Το μεσημέρι -τοπική ώρα- το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε: «Από τον κινεζικό στρατό επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν στις σχετικές θαλάσσιες περιοχές και στον εναέριο χώρο».

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες περιβάλλουν το νησί, ενώ ορισμένες βρίσκονται κοντά σε βασικά λιμάνια. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της παρακολουθούν το περιβάλλον. «Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, αλλά δεν υποχωρούμε όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την κυριαρχία μας», ανέφερε το υπουργείο.

Asean: Η κατάσταση στην Ταϊβάν ενδέχεται να προκαλέσει «ανοικτές συρράξεις»

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Καθαρή κλιμάκωση»

Οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων και κοινοβουλευτικών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που θέλει να προβάλει εικόνα ηγέτη που δεν παζαρεύει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, επιδίωξε σε αντίποινα να απομονώσει ακόμη περισσότερο την Ταϊβάν και ασκεί ολοένα αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στη νήσο.

Αποτέλεσμα είναι ότι το στενό της Ταϊβάν έχει μετατραπεί σε θέατρο επικίνδυνων εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον, της Ταϊπέι και του Πεκίνου, που είναι αναγκασμένο να προβάλει εικόνα αδιαλλαξίας καθώς φέτος θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το συνέδριο αυτό, που θα οργανωθεί τον Οκτώβριο, αναμένεται —αν δεν συμβεί στο μεταξύ κατακλυσμός— να επανεκλέξει τον Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής του κόμματος και του κράτους για τρίτη συναπτή θητεία.

Η Κίνα πάντως δεν έχει καμία πρόθεση να δει την τρέχουσα κατάσταση να εκτραχύνεται, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει «πόλεμος από ατύχημα» είναι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ο Σι Τζινπίνγκ» πριν από το συνέδριο του ΚΚΚ, εκτιμά ο Τάιτους Τσεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο εθνικό πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-Σεν στην Ταϊβάν.

Η Αμάντα Χσιάο, αναλύτρια για θέματα Κίνας στο ινστιτούτο μελετών International Crisis Group, σημειώνει πάντως ότι τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα αντιπροσωπεύουν «καθαρή κλιμάκωση σε σχέση με τον κανόνα των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων γύρω από την Ταϊβάν και σε σχέση με την τελευταία κρίση στο στενό της Ταϊβάν το 1995-1996».

«Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο», το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα ότι «απορρίπτει κάθε ιδέα εθνικής κυριαρχίας» των αρχών της Ταϊβάν, προσθέτει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συνάντηση της Μενδώνη με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου
Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Chevron Right