Κόσμος

Πλησιάζει τη Γη ο πράσινος κομήτης των Νεάντερταλ – Πώς θα τον δείτε

Ο πράσινος κομήτης φτάνει κοντά στη Γη και θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι.

Ο πράσινος κομήτης [C/2022 E3 (ZTF)] δεν ήταν τόσο κοντά στη Γη εδώ και 50.000 χρόνια από την εποχή των παγετώνων και πριν την εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Αύριο, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη και θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι.

Πώς θα δείτε τον «πράσινο κομήτη»

Όπως επισημαίνει ο οργανισμός «In the Sky», ο C/2022 E3 θα βρεθεί στο περίγειο (στο σημείο της τροχιάς του που θα έχει τη μικρότερη δυνατή απόσταση με τη Γη) το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου, οπότε και θα βρίσκεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως εκείνο το βράδυ θα επισκιάζεται από τη λαμπρότητα της Σελήνης. 

Ιδανικά θα πρέπει να κοιτάξετε προς το Βορρά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, αναζητώντας μια πράσινη λάμψη. Μολονότι είναι πιθανό ο κομήτης να είναι ορατός με γυμνό μάτι, ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο θα είναι πολύ βοηθητικά εάν θέλετε να τον διακρίνετε καλύτερα, σύμφωνα με τη NASA.

Ειδικότερα, όπως τόνισε σε σχετική του ανάρτηση ο γνωστός YouTuber-φυσικός, «Astronio», «η παρατήρηση του κομήτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα είναι δυνατή σχεδόν όλη τη νύχτα, αφού αυτός θα βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο ύψος από τον ορίζοντα και η Σελήνη θα έχει δύσει, επομένως το φως της δε θα καθιστά τη θέαση του κομήτη δυσκολότερη. Από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου ο κομήτης θα είναι ευκολότερα παρατηρήσιμος μετά τα μεσάνυχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες».

Δείτε το βίντεο με τον κομήτη, καθώς διασχίζει ταχύτατα το νυχτερινό ουρανό του Βορρά:

Ο C/2022 E3 (ZTF) εντοπίστηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι έχει μια πολύ μεγάλη τροχιά, περνώντας μέσα από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό το μεγάλο του ταξίδι είναι και ο λόγος που έχει να περάσει από τη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Market Pass - Πώς η αίτηση στο gov.gr, πώς θα πάρετε όλο το ποσό
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Οι αποκαλύψεις για το «Maestro» - Τι είπε για την Χάρις Αλεξίου
Chevron Right