Κόσμος

Βερολίνο: Μήνυμα για επιστροφή στη «δημοσιονομική πειθαρχία» στην ΕΕ

«Ο γερμανός Λίντνερ θέλει αυστηρότερη επιβολή των κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα», αναφέρει το Politico, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κρίστιαν Λίντνερ στη Handelsblatt.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ καταθέτει τη δική του πρόταση στην όλο και πιο αυξανόμενη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει αυστηρότερη επιβολή των ορίων δαπανών, σε αντάλλαγμα ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης του χρέους.

Σε συνέντευξη του στη Handelsblatt είπε: «Υποστηρίζω πιο δεσμευτικούς κανόνες, αλλά με ρεαλιστικό τρόπο», είπε. «Σχεδόν σαν το Halloween: Φάρσα ή κέρασμα», σχολιάζει το Politico.

Ο Λίντνερ απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του ανώτατου ορίου 3% της ΕΕ στο ετήσιο έλλειμμα και του ορίου χρέους 60% της ΕΕ προς το ΑΕΠ — μια κίνηση που θα ήταν δύσκολη σε κάθε περίπτωση, καθώς θα απαιτούσε ομοφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ κάλεσε τα κράτη – μέλη να καταστήσουν δεσμευτικούς τους λεγόμενους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Αυτοί είναι δημοσιονομικοί στόχοι ανά χώρα στους οποίους θα πρέπει να επιδιώξουν οι χώρες περιορίζοντας το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 0,5% ετησίως.

Εάν μια χώρα δεν το κάνει αυτό, η Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει μια προειδοποίηση – που ονομάστηκε «διαδικασία σημαντικής απόκλισης» – πριν ξεκινήσει την πλήρη κύρωση μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», η οποία θα μπορούσε τελικά να επιβάλει πρόστιμα στις χώρες που παραβαίνουν.

Στην πράξη, αυτοί οι κανόνες επιβάλλονται σπάνια – κάτι που ο Λίντνερ επιθυμεί να αλλάξει. «Μέχρι στιγμής αυτές ήταν αποφάσεις στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής της ΕΕ. Φοβάμαι ότι αυτό τις καθιστά άσχετες», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η πρότασή μου στοχεύει επομένως στο να καταστήσει δεσμευτικούς αυτούς τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους».

Εάν μια χώρα υστερεί σε αυτούς τους στόχους, «το οικονομικό της σχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό», είπε ο Λίντνερ.

Σε αντάλλαγμα ο Λίντνερ πρότεινε την άρση ενός κανόνα που απαιτεί από τις χώρες να μειώνουν το πλεονάζον χρέος τους κατά 5% ετησίως – μια απαίτηση που «έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα» λόγω των σωρών χρέους που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναγνώρισε.

Ο Λίντνερ, ένας φιλελεύθερος, σημείωσε ότι τα άλλα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι – έχουν «συμφωνήσει στις αρχές» των προτάσεών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι θα παρουσιάσει προτάσεις μετά το καλοκαίρι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τους κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στις φλόγες ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη
ΣΥΡΙΖΑ: Ο μίτος των παρακολουθήσεων ξεδιπλώνεται και οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη
Chevron Right