Κόσμος

Ερντογάν και Πούτιν πήραν αυτά που ήθελαν από τη συνάντηση στο Σότσι

  Ο Ερντογάν ένα έμμεσο ναι, σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ο Πούτιν έναν τρόπο να ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις ώστε να ενισχυθεί μέσω της Άγκυρας οικονομικά.

Η πέμπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας την Παρασκευή, μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, καθώς πήρε ο καθένας αυτό που ήθελε.

Ο Ερντογάν ένα έμμεσο ναι, σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία και ο Πούτιν έναν τρόπο να ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις ώστε να ενισχυθεί μέσω της Άγκυρας οικονομικά. Την περισσότερη δουλειά την είχαν κάνει οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Στους δυο ηγέτες έμενε να συμφωνήσουν στα πιο σημαντικά και δύσκολα.

Κι όπως είπε ο Ερντογάν «σε όλους αυτούς τους τομείς [οικονομία, ενέργεια, βιομηχανία, γεωργία κλπ] συζητήθηκαν πολλά θέματα, και τώρα, μετά από όλα αυτά τα θέματα, νομίζω ότι μάλλον θα βάλουμε ένα τέλος εδώ». Η κοινή δήλωση που εξέδωσαν Πούτιν κι Ερντογάν, σηματοδοτεί από τη μια μεριά την πλήρη ταύτιση στα θέματα που συζητήσαν και δημοσιοποίησαν και από την άλλη τις επιφυλάξεις που διατηρούν ο ένας για τον άλλο.

Όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Γραμματέας του ΚΚΕ, αυτές είναι λυκοφιλίες, αλλά τη δεδομένη στιγμή είναι προς το συμφέρον και των δυο. Αν και είχε φάει «πόρτα» στην Τεχεράνη ο Τούρκος Πρόεδρος για την στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει για ασφαλή συνοριακό διάδρομο στη Συρία, στο Σότσι άναψε το πορτοκαλί για να ετοιμαστεί ώστε να διαβεί τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η κοινή δήλωση όπου όπως αναφέρει «οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν με αλληλεγγύη και συντονισμό στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία».

Το «όλων» είναι σαφές ότι περιλαμβάνει και τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, πέραν των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιπλέον οι δυο ηγέτες ρωσικό θέρετρο επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας προωθούνται, παρά τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με τους καθορισμένους στόχους και σε ισορροπημένη βάση, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δύο χωρών μεταξύ τους στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που βρίσκονται εδώ και καιρό στην ημερήσια διάταξη των δύο χωρών σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, τα οικονομικά, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

erdogan putin, ερντογάν πούτιν, σότσι

Η πολυμερής συνεργασία απελευθερώνει οικονομικά την Ρωσία, ενώ ενισχύει και την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας που αποζητά τονωτικές ενέσεις για να ξεπεράσει τα πολλαπλά θέματα που αντιμετωπίζει.

Ένας από τους τομείς συνεργασίας είναι και ο ενεργειακός όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού και ο αγωγός TurkishStreamείναι δυο σημαντικά ενεργειακά έργα τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ρωσία, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι δυο ηγέτες στις δηλώσεις τους.

Όμως δεν έμειναν εκτός της συζήτησης και τα περιφερειακά ζητήματα, όπου οι ηγέτες τόνισαν τη βασική σημασία των ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την εδραίωση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.

Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι ότι τουλάχιστον δημόσια δεν έγινε καμιά αναφορά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πέρα από την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την μεταφορά των σιτηρών, όπου οι δυο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής του Μνημονίου της Κωνσταντινούπολης κατά γράμμα και πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής ρωσικών σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων.»

Συνήθως ο Τούρκος Πρόεδρος αρέσκεται να μιλάει στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από κάποιο ταξίδι κι εκεί ίσως δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αν συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πάντως, ενώ η Ευρώπη προβλέπεται να περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, ο Ερντογάν πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν θα έχει κάποιο ενεργειακό πρόβλημα.

Όπως είπε ο Πούτιν «ο Turkish Stream, σε αντίθεση με όλες τις άλλες διαδρομές που παραδίδουν τους υδρογονάνθρακες μας στην Ευρώπη, λειτουργεί ομαλά, ρυθμικά, χωρίς διακοπές. Δεν αναφέρομαι μόνο στις προμήθειες προς τους καταναλωτές στην Τουρκία, αλλά, θέλω να επαναλάβω, και προς τους καταναλωτές στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Μαξίμου - gate»: Oι 24 ώρες που έκαναν «στρατό ατάκτων» το επιτελικό κράτος
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης καταρρέει από το WaterGate του Μαξίμου – Η στρατηγική Τσίπρα
Chevron Right