Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ιαπωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωματικές πηγές το Σάββατο στο Ιαπωνικό Πρακτορείο Kyodo.
Η Ιαπωνία, ωστόσο, έχει αναβάλει την απάντησή της στο αμερικανικό αίτημα, φοβούμενη τις πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία και τα διμερή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης στην οποία το Τόκιο επιδιώκει μια σημαντική λύση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Kyodo.
Καθώς οι εντάσεις είναι στα ύψη για μια πιθανή εισβολή εν μέσω μιας μαζικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της γειτονικής Ουκρανίας, η Ουάσιγκτον ελπίζει να συσπειρώσει την Ιαπωνία και άλλες χώρες που υποστηρίζουν το κράτος δικαίου για να πιέσουν τη Μόσχα να μην κινηθεί στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, εάν τα στρατεύματά της εισβάλουν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ιαπωνικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Ιαπωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ουάσιγκτον μετέφερε στην Ιαπωνία μέσω της διπλωματικής οδού ότι δεν μπορεί να ανεχθεί την κίνηση ρωσικών στρατευμάτων και προέτρεψε το Τόκιο να εντείνει την κριτική του στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δεσμεύτηκε να αναλάβει «ισχυρή δράση ως απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους.
Όμως η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια εξισορροπητική πράξη, καθώς πρέπει να συγχρονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη και να προσπαθήσει να μην ταράξει τα νερά της Μόσχας για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με την κυριαρχία μιας ομάδας νησιών που βρίσκονται στα ανοικτά του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας, του Χοκάιντο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η διαμάχη δεκαετιών για τα υπό ρωσική κατοχή νησιά που ονομάζονται Βόρεια Εδάφη στην Ιαπωνία και Νότιες Κουρίλες στη Ρωσία εμπόδισε το Τόκιο και τη Μόσχα να συνάψουν μεταπολεμική συνθήκη ειρήνης.
Η Ιαπωνία «θα ήταν υποχρεωμένη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση εισβολής», δήλωσε ιαπωνική κυβερνητική πηγή. Όμως υπάρχουν εκκλήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι θα ήταν καλύτερο να μην ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων πριν από την πραγματοποίηση μιας εισβολής, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Κισίντα δήλωσε στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ότι η Ιαπωνία παρακολουθεί με «σοβαρή ανησυχία» τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και τις σχετικές εξελίξεις και ότι θα αντιμετωπίσει κατάλληλα το ζήτημα χρησιμοποιώντας το πλαίσιο της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών χωρών.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ιαπωνία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών κρατών.
Αλλά μη θέλοντας να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία υπό το πρίσμα της εδαφικής τους διαμάχης, τα κυρωτικά μέτρα της Ιαπωνίας, τα οποία περιλάμβαναν τον περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγονται στην Κριμαία, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.
Στο Τόκιο, ο Ρώσος πρέσβης στην Ιαπωνία Μιχαήλ Γκαλούζιν προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι τα σχέδια της Ιαπωνίας να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με αυτές που επέβαλαν στη Μόσχα ορισμένα δυτικά κράτη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, θα ήταν «αντιπαραγωγικά».