Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει τον διπλωματικό του μαραθώνιο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον όπου έχει την Δευτέρα συνάντηση με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.
Ο Καγκελάριος Σολτς επεσήμανε ότι υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατηγική για το θέμα της Ουκρανίας με όλους τους συμμάχους, προσθέτοντας ότι σχετικά με το θέμα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση είχε μια ξεκάθαρη πορεία εδώ και χρόνια “ότι δεν παραδίδουμε σε περιοχές κρίσης και ότι επίσης δεν παραδίδουμε φονικά όπλα στην Ουκρανία». Δεν παρέλειψε να πει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών συμφωνεί επίσης μαζί του στο θέμα αυτό.
«Είχαμε μια ξεκάθαρη στρατηγική μαζί με τους συμμάχους μας εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε ο Σόλτς προσθέτοντας ότι τώρα θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για το πώς θα καταστεί σαφές «ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία».
Ο Σολτς δήλωσε ότι είχαν προετοιμαστεί πολύ ακριβείς συμφωνίες για το θέμα αυτό «με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλους τους ενδιαφερόμενους».
Το δεύτερο μέρος της στρατηγικής ήταν να διασφαλιστεί ότι οι πλευρές θα ξαναμιλήσουν. «Αυτό λειτούργησε με τις διμερείς συνομιλίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο επιτέλους συνεδριάζει και πάλι, με τον ΟΑΣΕ και με αυτό για το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος και εγώ πιέζουμε τόσο εντατικά, το σχήμα της Νορμανδίας, στο οποίο η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν από κοινού να επιλύσουν την τεταμένη κατάσταση», δήλωσε ο Σολτς.
Απαντώντας στην κριτική της ΕΕ ότι το ταξίδι ήρθε πολύ αργά, ο Σόλτς δήλωσε ότι, «το ταξίδι έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή». Επιπλέον, το ταξίδι είχε προετοιμαστεί καλά. Δεν πηγαίνεις εκεί απλώς για να πιείς έναν καφέ, αλλά για να κάνεις πραγματική, σκληρή και σημαντική πολιτική, η οποία στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση».
Όσον αφορά τις πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστολής της λειτουργίας του Nord Stream 2, ο Σολτς δήλωσε και πάλι ότι συζητούνται πολύ εκτεταμένες κυρώσεις «εάν αυτό καταστεί αναγκαίο». Ωστόσο, είπε ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθούν οι κυρώσεις. «Εξετάσαμε όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει τίποτα που να αποκλείεται».
Όπως είπε η δυτική αντίδραση έχει δύναμη, στο να ενεργούμε με απόλυτη ενότητα, να συμφωνούμε και να αποφασίζουμε από κοινού. «Είναι ένα θέμα συμφωνημένης πολιτικής μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, με τους φίλους μας στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο Σολτς μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα σε Μόσχα και Κίεβο, ενώ προηγουμένως έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις χώρες της Βαλτικής στο Βερολίνο. Επιπλέον οι ηγέτες Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Πολωνίας Αντρέι Ντούντα θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο για συνομιλίες. Κυρίαρχο θέμα σε όλες τις συναντήσεις του Γερμανού Καγκελάριου θα είναι η κρίση στην Ουκρανία.