Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα ξημερώματα του Σαββάτου (23/11, ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Σκοτ Μπέσεντ, ιδρυτή της εταιρείας επενδύσεων Key Square Group και ένθερμο υποστηρικτή του πολιτικού ελέγχου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σκοτ Μπέσεντ έχει υποστηρίξει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την άρση ρυθμιστικών παρεμβάσεων, ιδίως για να τονωθούν περισσότερο ο τραπεζικός δανεισμός και η παραγωγή ενέργειας, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο άρθρο γνώμης που έγραψε στην εφημερίδα «Wall Street Journal».
«Το ράλι στη Γουόλ Στριτ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου», ανέφερε ο Σκοτ Μπέσεντ, «καλλιέργησε στους επενδυτές προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη, περιορισμό της αστάθειας και του πληθωρισμού, και μια αναζωογόνηση της οικονομίας για όλους τους Αμερικανούς».
Ο Σκοτ Μπέσεντ διαδέχεται άλλους οικονομικούς φωστήρες που ανέλαβαν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατά το παρελθόν – συμπεριλαμβανομένων των πρώην στελεχών της Goldman Sachs Ρόμπερτ Ρούμπιν, Χανκ Πόλσον και Στίβεν Μενούτσιν, του πρώτου υπουργού Οικονομικών που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση αυτή, είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Fed και υπήρξε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου.