Συνεχίζονται οι τουρκικές αντιδράσεις για το κάψιμο του Κορανίου, στις 21 Ιανουαρίου, κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος ακριβώς αυτό, είπε ότι «όσο η Σουηδία επιτρέπει το κάψιμο του Κορανίου, η Στοκχόλμη δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να μπει στο ΝΑΤΟ».
«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, στο κοινοβούλιο, «η Άγκυρα έχει θετική άποψη για την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο μπλοκ».
Καταλήγοντας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Επί του παρόντος, η Τουρκία είναι η τελευταία ψήφος που χρειάζονται τα σκανδιναβικά έθνη για να γίνουν μέρος της συμμαχίας».
Υπενθυμίζουμε ότι για το περιστατικό, το οποίο χρεώνεται ο ακροδεξιός πολιτικός, Ρασμούς Παλουντάν, είχε αντιδράσει έντονα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «παρά τις προειδοποιήσεις της χώρας μας, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάπτυστη επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία σήμερα».
Σύσσωμη ήταν και αντίδραση από τα τουρκικά κόμματα αλλά και από κάποιες ισλαμικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Πακιστάν που καταδίκασαν την βεβήλωση του Ιερού Βιβλίου του Ισλάμ.
Ο Ερντογάν είχε επισημάνει την Κυριακή πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα.
«Χαστούκι» έφαγε όμως νωρίτερα ο Τούρκος προέδρος, καθώς η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, την οποία παρουσίασε ως έναν «άπιστο σύμμαχο» που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «National Press Club» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία… Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», εξήγησε ο κ. Βαν Χόλεν.