Κόσμος

Για την Apple, η ΕΕ είναι μια «μαύρη τρύπα» – Τέλος και η υπηρεσία AI που φέρνουν τα iPhone 16

Η Apple έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΕ και διαμηνύει: «Ψάχνουμε ισορροπημένη σχέση, αλλιώς θα φύγουμε από την ΕΕ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται σε έναν δαπανηρό πονοκέφαλο για την Apple. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο τεχνολογικός κολοσσός καταδικάστηκε με πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων για φορολογικούς λόγους και σε βάρος του εκκρεμούν τρεις ακόμη που θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ψηφιακές αγορές.

Εν τω μεταξύ η Apple δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα σχετικά με την κυκλοφορία του νέου της iPhone. Το χαρακτηριστικό του νέου smartphone είναι πως θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη σύνταξη μηνυμάτων, τη δημιουργία βίντεο και τη ορισμένων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα μια κράτηση σε ένα εστιατόριο.

Αυτό όμως θα συμβαίνει εκτός ΕΕ. Στον ευρωπαϊκό χώρο η εταιρεία δεν θα διαθέσει αυτή την εφαρμογή λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών. Πολλοί σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν αυτή την απαγόρευση αγοράζοντας τη συσκευή τους εκτός ΕΕ. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές ξεκαθάρισαν πως αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Η ίδια η Apple ανακοίνωσε πως οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα παρέχονται στην ΕΕ ακόμη κι αν το τηλέφωνο αγοραστεί από χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Εάν το smartphone βρίσκεται εντός της ΕΕ αυτές οι υπηρεσίες θα μπλοκάρονται.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία κατέχει iPhone, δήλωσε «πολύ ανακουφισμένη που δεν θα λάβει μια ενημέρωση για χρήση AI» στο κινητό της. Ωστόσο πολλοί κάτοχοι iPhone εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εξελίξεις.

Η στρατηγική της «συγκατάβασης»

Όπως σχολιάζει το Politico, η Apple εδώ και χρόνια προσπαθεί να «πηγαίνει με τα νερά» των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά σε θέματα ανταγωνισμού, ρυθμίσεων και ελέγχων, που έχουν οδηγήσει άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς σε ρήξη με τις αρχές της ΕΕ. Ήταν πάγια στρατηγική της να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ώστε να κατευνάζει τις Βρυξέλλες, όπως για παράδειγμα σε εφαρμογές streaming μουσικής ή ebooks.

Επιπλέον διευθέτησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα που έγινε σε βάρος και πρόσθεσε μια επιπλέον θύρα για χρήση φορτιστών που δεν είναι της Apple. Ωστόσο η Μαργκρέτε Βεστάγκερ υπογράμμισε πως όλα αυτά είναι «λίγα» σε σχέση με τις «δυσάρεστες και παράνομες πρακτικές» της εταιρείας.

Η Apple βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για το κατάστημα εφαρμογών της. Στην πραγματικότητα, σημειώνει το Politico, η Apple έχει μετατραπεί από κατασκευαστής συσκευών σε πλατφόρμα εφαρμογών. Μόνο αυτή η υπηρεσία της απέφερε συνολικά έσοδα 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2023. Από αυτήν αντλεί περίπου το 25% των εσόδων της και στην Ευρώπη.

Η Apple πουλάει υπηρεσίες ή πληρώνεται αδρά για υπηρεσίες που προσφέρουν τρίτοι μέσω του Apple Store. Από την πλευρά της υποστηρίζει πως εγγυάται την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών, ωστόσο πολλοί προγραμματιστές αποκαλούν το ποσοστό που λαμβάνει ως έναν «άδικο φόρο Apple». Οι ρυθμιστικές αρχές επι

Η Apple υποστηρίζει ότι εγγυάται την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών. ορισμένοι προγραμματιστές αποκαλούν αυτό το τέλος ως άδικο “φόρο Apple”, τον οποίο θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές και τα δικαστήρια να περιορίσουν.

Οι έρευνες σε βάρος της αλλά και η κριτική που έχει δεχτεί, ώθησε την εταιρεία να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεων στους όρους και τις προϋποθέσεις της για το Apple Store. Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf δήλωσε ότι η εταιρεία θα «συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουμε επιδείξει ευελιξία και ανταπόκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους προγραμματιστές, ακούγοντας και ενσωματώνοντας τα σχόλιά τους», πρόσθεσε. 

«Ψάχνουμε ισορροπία, αλλιώς θα φύγουμε από την ΕΕ»

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μετά την αιφνιδιαστική νίκη της στις φορολογικές υποθέσεις της Apple, είχε την «πολυτέλεια», όπως σχολιάζει το Politico, να μιλήσει σε πιο ήρεμους τόνους την περασμένη εβδομάδα. «Συνεργαζόμαστε με εταιρείες προκειμένου να συμμορφωθούν. Δεν εργαζόμαστε ενάντια σε μια εταιρεία».

«Θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλει η ΕΕ και αυτού που η Apple πιστεύει ότι είναι η καλύτερη εμπειρία και η ασφαλέστερη εμπειρία για τους τελικούς χρήστες», δήλωσε ο Jeronimo και συμπλήρωσε με νόημα στέλνοντας μήνυμα: «Το ερώτημα είναι, θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η Apple θα πει: “Δεν θα το λανσάρουμε στην ΕΕ επειδή οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παράλογες;”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έκρηξη Γεωργιάδη στον «αέρα», φώναζε στον Νίκο Παππά που ήταν πίσω από τις κάμερες - «Φασίστας ο Πολάκης»
Αυτοί είναι οι 11 γιατροί και φαρμακοποιοί που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ - Όλα τα ονόματα
Chevron Right