Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καθαιρέσει τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το πρόσχημα για την αποπομπή είναι ότι ο τελευταίος εμποδίζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Λίβανο, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται η Haaretz.
Τις τελευταίες ημέρες, από το γραφείο του Νετανιάχου έχουν στείλει μηνύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός προτρέπει τις IDF να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στο βορρά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας είναι αντίθετος σε αυτό, με τον Νετανιάχου να προετοιμάζει το έδαφος για την αποπομπή του Γκαλάντ ανεξάρτητα από την υλοποίηση της κίνησης στον Βορρά.
Έτσι, θα προχωρήσουν και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «New Hope», Σάαρ Γκίντεον στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Σαάρ και ο Νετανιάχου συζητούν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να προστεθεί στην κυβέρνηση η παράταξη του πρώτου και υπήρξε σημαντική πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες.
Πηγές του κόμματος «Λικούντ» ανέφεραν ότι η πρόοδος στις συνομιλίες με τον Σάαρ επιτεύχθηκε αφού η πλευρά Νετανιάχου υποχώρησε στις αντιρρήσεις που είχε για τον διορισμό του ως υπουργού Άμυνας.
Το γραφείο του Νετανιάχου διέψευσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την προσθήκη του Σάαρ στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν σχολίασε το δημοσίευμα για την πρόθεση του Νετανιάχου να απομακρύνει τον Γκαλάντ. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σχετικά με το θέμα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.
Η «ερμηνεία» από ανώτερο υπουργό και η αντίδραση των οικογενειών των ομήρων
Από την πλευρά του, ανώτερος υπουργός του «Λικούντ» δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θέλει να καθαιρέσει τον Γκαλάντ επειδή ο υπουργός Άμυνας «δεν ευθυγραμμίζεται μαζί του» όσον αφορά το νόμο που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους από τη στράτευση.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο Νετανιάχου φοβάται ότι οι υπερορθόδοξοι θα διαλύσουν την κυβέρνηση – και ο Γκαλάντ είναι το εμπόδιο στο νόμο για την επιστράτευση».
Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι υπερορθόδοξοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική θητεία στον στρατό, ωστόσο τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε απόφαση με την οποία έδινε εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη στράτευση τους.
Το γραφείο που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων δήλωσε ότι «ο διορισμός του Γκίντεον Σάαρ στη θέση του υπουργού Άμυνας θα είναι μια σαφής και ξεκάθαρη παραδοχή του πρωθυπουργού ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τους ομήρους, καθώς ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές και δημόσια ότι είναι εναντίον νέας συμφωνίας εκεχειρίας», χαρακτηρίζοντάς την «παράδοση».
«Ως εκ τούτου, ο διορισμός του θα ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των ομήρων», αναφέρει το γραφείο.