Ο Πολωνός Πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το ταξίδι του στη Κίνα και την συνάντηση του με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Πεκίνο.
Μετά τη συνάντηση του Ντούντα με τον Στόλτενμπεργκ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει πολύ περισσότερους από 100.000 στρατιώτες με ικανότητες που παρέχουν τη δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών μονάδων, της διοίκησης και του ελέγχου και της διοικητικής μέριμνας. Αναμένουμε επίσης να αναπτυχθούν περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία, η μεγαλύτερη ανάπτυξη εκεί από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτές οι αναπτύξεις δεν δικαιολογούνται, δεν είναι διαφανείς και βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ».
Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει ήδη αυξηθεί και ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, κάνοντας λόγο για «μια ισχυρή επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης στη Συμμαχία μας. Άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης περισσότερες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές. Στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σημειώνοντας ότι «σήμερα, επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου προς τη Ρωσία να συναντηθεί με τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες τους, να συζητήσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τη μείωση των κινδύνων και τη διαφάνεια, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και άλλα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί με τις βασικές αρχές. Την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε όλους τους Συμμάχους και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει το δικό του δρόμο».
Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη κοινή δήλωση της Ρωσίας και της Κίνας, στην οποία και οι δύο χώρες κάλεσαν το ΝΑΤΟ να σταματήσει να δέχεται νέα μέλη. Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε αυτό «προσπάθεια να αρνηθούν κυρίαρχα έθνη το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους επιλογές, ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται σε βασικά διεθνή έγγραφα». Ο ίδιος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ σέβεται την απόφαση κάθε χώρας να είναι μέλος της συμμαχίας ή όχι, λέγοντας: «πρέπει να σεβόμαστε τις κυρίαρχες αποφάσεις και να μην επιστρέψουμε στην εποχή των σφαιρών επιρροής, όπου οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να λένε στους άλλους τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν».
Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε την Πολωνία για τη σημαντική συμβολή της στην κοινή ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων φιλοξενώντας μία από τις πολυεθνικές μάχιμες ομάδες της Συμμαχίας στην περιοχή.
Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι είπε ότι : «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ¨ Όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει: η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης. Περισσότερες ρωσικές μονάδες φτάνουν συνεχώς κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, καθώς και στη Λευκορωσία. Αυτό θα αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική ασφαλείας εάν αυτές οι μονάδες δεν επιστρέψουν στις ρωσικές φρουρές.»
Ο πρόεδρος τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ειρήνη και ηρεμία. Η στρατιωτική απειλή είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Πολωνοί» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας υπενθύμισε ότι πρόσφατα είχε συζητήσει την κατάσταση ασφαλείας με τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Πρότεινε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να οργανώσει συναντήσεις με τις ακόλουθες μορφές: ΝΑΤΟ-Ουκρανία και ΝΑΤΟ-Γεωργία.
«Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με αυτές τις χώρες, πρέπει να δείξουμε ότι δεν τις αφήνουμε μόνες, ότι – αφού ήταν πάντα πιστοί σύμμαχοι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – η Συμμαχία τους θυμάται επίσης είπε ο Αντρέι Ντούντα.
Την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας συνομίλησε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.